Skoči na vsebino

 

OE / OEM /aftermarket nadomestni deli?

- - - - -

 • Prijavi se za objavo odgovora
134 odgovorov v temi
Artist
Artist

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 960
 • Lokacija: Spodnji Duplek
 • Avtomobil: BMW E61 525D

#1

OEM deli ali kaj drugega???

Večna tema, ki nikoli ni povsem zaključena. Posamezniki so prepričani, da velja izključno original (OEM), zopet drugi, da je to razmetavanje denarja. Resnica je verjetno nekje na sredi. Posamezne originalne dele je rizično nadomeščati z noname nadomestnimi deli, predvsem, če so ti deli bistvenega pomena za delovanje avtomobila. Pri posameznih delih se torej ne izplača varčevati, ker so lahko posledice varčevanja usodne. Pri posameznih delih pa se ne izplača kupiti originala, ker z originalom ne pridobiš praktično nič, le plačaš več. Verjetno je zelo pomembno, da so zavorne ploščice kvalitetne, glede predpražnika pa si vsak lahko misli svoje…

To temo nisem odprl zato, da bi se v njej kregali in dokazovali svoj prav. Kot sem že poudaril, absolutne resnice ni nikjer. Lahko pa si pomagamo pri premagovanju težav in morda s tem pocenimo vzdrževanje svojih konjičkov. Treba je vedeti, da vsak proizvajalec vozil brez izjem, ne samo BMW, skuša prodajati vse rezervne dele pod svojo znamko. In na ta način tudi zaslužiti. To ni nepomemben del zaslužka tovarne, četudi velikokrat ali celo v večini gre samo za preprodajo nadomestnih delov, ki jih proizvedejo drugi.

BMW zagotovo dobaviteljem plača minimalno ceno, dobaviteljev problem pa je, da v okviru dogovorjene cene naredi dovolj kvaliteten del, ki izpolnjuje določene standarde. Zaradi navedenega cena rezervnega dela ni vedno odraz (ne)kvalitete. Treba je vedeti, da dobavitelj za originalni del dobi bistveno manj, kot če ga proda pod svojo znamko, ne glede na dejstvo, da je v maloprodaji OEM vsaj 30% dražji. Je pač tako, če prodajaš matični tovarni so dogovorjene količine večje, temu primerni večji rabati, ki jih kot dobavitelj zaradi manjšega tveganja moraš priznati. Nasprotno pa so v kalkulaciji cene OEM dela, razen cene dobavitelja všteti še drugi stroški tovarne, tudi strošek dvoletne garancije, ki pa velja le če ga vgradi pooblaščeni servis.

Kadar je dobavitelj dovolj močan, mu BMW ne more kar tako vsiliti konkurenčne klavzule (npr. Bosch). Umetnost je vedeti, kateri deli dobaviteljev so dovolj dobri, da jih lahko brez rizika vgradimo in kateri ne. Dobri mehaniki to običajno vedo, pa tudi ne vsi. In kdaj se izplača kupiti OEM del ter ga vgraditi na pooblaščenem servisu, že zaradi garancije in kdaj ne. Ponovno odpiram to debato, seveda v upanju, da bo vsak vsaj z nekim argumentom stal za svojo trditvijo. Kot pa sem dejal, absolutne resnice ni in je verjetno tudi tu ne bomo odkrili.
:beer

Urejal Artist, 05.10.2009, 10:01.

Edina resnica je, da edine resnice ni!!
Prikaži več možnosti


Alliage
Alliage

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 390
 • Lokacija: Rovte
 • Avtomobil: E46 318d

#2

Pred kratkim sem na svoji E36 montiral kopijo senzorja ABS. Delal mi je samo 2 meseca in je crknil. Zdaj imam original ampak še ne morem komentirat, ker ga imam samo 4 dni.
Prikaži več možnosti


Artist
Artist

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 960
 • Lokacija: Spodnji Duplek
 • Avtomobil: BMW E61 525D

#3

Pred kratkim sem na svoji E36 montiral kopijo senzorja ABS. Delal mi je samo 2 meseca in je crknil. Zdaj imam original ampak še ne morem komentirat, ker ga imam samo 4 dni.


Kje si kupil in kakšno ceno si plačal??? Prav bi bilo, da na enem mestu zbiramo tako pozitivne kot negativne izkušnje. In na ta način ustvarimo neko bazo podatkov, ki lahko pomaga vsakomur. Ali dodamo pod poglavje BMW servisi še podpoglavje rezervni deli in jih delimo na originalne in neoriginalne dele... To so informacije, ki jih uporabniki potrebujemo vsak dan. In v določenem primeru lahko pocenijo vzdrževanje vozil. Ne nazadnje je na tem forumu velika večina uporabnikov, ki kupuje rabljena vozila in je vsak € pomemben.

:beer

Urejal Artist, 06.10.2009, 08:39.

Edina resnica je, da edine resnice ni!!
Prikaži več možnosti
  • citrobooster in Skuna uporabnikom je všeč to sporočilo


bizdam
bizdam

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 4 820
 • Lokacija: Povsod
 • Avtomobil: Karjola

#4

Jaz sem kupil ABS senzorje na Ebay-u, po enem letu delajo še BP. Pozabil sem od katerega proizvajalca so.

Purchased From: atp-autoteile

ABS Sensor 4 pcs 15.50 EUR/piece = 62.00 EUR

Shipping & Handling: (includes any seller handling fees) €21.90 EUR

Total: €83.90 EUR

To je to :ok2.

27662_1.png
Član KOS

Prikaži več možnosti


bizdam
bizdam

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 4 820
 • Lokacija: Povsod
 • Avtomobil: Karjola

#5

Prav tako sem pri Auspuff.de kupil originalne Eberspracherjeve lonce za E34, ki so me pričši s poštnino vred 542€ (dostava na dom).

27662_1.png
Član KOS

Prikaži več možnosti


Andy04
Andy04

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 8 325
 • Lokacija: 04
 • Avtomobil: avtomatik

#6

Dobra tema :ok

No, jaz sem zadnjič prvič kupil za avto neoriginal del. Gre se za silen blok na bumerangih. O proizvajalcu Meyle je že kar nekaj napisanega... Menda je precej boljši, kot original (priporočajo @Skiny, @duro4...).

Za 2 silen bloka in delo sem dal 130€ (če bi pa prej vedel in naročil na ebay-u, bi bilo pa še cenejš). Original mislim, da se sploh ne dobi (vsaj na bmwfans.info ni videt) - prodaja se samo komplet bumerang. Glede na to, kolk pride obnova pri Vargalantu, sem jo pa poceni odnesel.
Pa še to: pri Vargalantu menjajo tudi končnike, ki so pa veliko bolj vzdržljiva roba kot silen bloki. Ni pa noben problem bumerang dol vzet, če slučajno škripne. :ok2

LP A.
:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nonoČlan KOS
Prikaži več možnosti


gerchy
gerchy

  License for everything!

 • Globalni moderator
 • Sporočil: 10 914
 • Lokacija: 03
 • Avtomobil: z dost' dinamike!

#7

No, moram dodati svojih 5 centov, ker sem velikokrat "glasen" v zvezi s to tematiko. In hkrati (ne)popularen. :blah

Že od malih nog sem fasal alergijo na noname stvari. Nisem maral poceni igrač, na primer avtomobilčki poceni proizvajalcev so imeli štrleča kolesa, slabo vzmetenje, več lomljivih komponent, lak se je hitreje oluščil, itd. Lego kocke niso bile zastonj ene izmed dražjih igrač, zato sem vse prihranke vestno zapravljal v tej smeri. Imam jih še danes, brez sledu obrabe.

No, sodu je izbilo dno, ko sem si za svoj takratni PC omislil noname zvočno kartico. Računalnik je bil zmožen največ 5-minutnega delovanja (jasno, procesor je bil AMD, pa naj me fani linčajo), potem se je samodejno resetiral. Stvar sem po hitrem postopku spravil v promet, nabavil "name" stvari in bil zadovoljen. Od takrat naprej malce zamižim, kupim najdražje komponente in stvar zamortiziram do konca. Občutek, da so stvari svoje delo opravile brezhibno, pri tem pa sem ohranil nasmešek in vse živce - je zame krasen.

Takrat sem že drugič ugotovil, da se kupovanje poceni ne splača. Zadeva se je potem samo še stopnjevala in ker sem se odločil, da je mojih živcev škoda za nepotrebne težave, sem tovrstne pripetljaje spremljal pri drugih. Na primer, oče je kupoval televizijo. Izbira: Gorenje 70 cm za 115 tisočakov, jaz sem navijal za Sony 72 cm za 150 tisočakov - z nekoliko manj funkcijami, a bistveno lepšo sliko. Po letih uporabe Gorenjske TV (ki ima tudi platičen izgled in grd logotip) je bila 2-krat na servisu, zamenjali smo 3 daljince, proti koncu je bila slika na robovih zelena. Sonyja sem kasneje kupil sam, rabljenega, še danes dela kot nov. Če bi seštel vse stroške, bi verjetno drug nakup bil ugodnejši. Zanimiva stvar so tudi monitorji, 24" dobiš že za 300 € - če te ne moti slabo ohišje, neenakomerna slika, nepravilne barve ... za 1000 € je stvar popolnoma drugačna.

Potem so prišle roza izkaznice. Nekateri so kupovali platišča v Avstriji, ASA z licenco BBS ipd., poceni pnevmatike, ki so z leti postale glasne, platišča so se na naših cestah hitro zvila. Odločil sem se za platišča iz originalnega programa dodatne opreme in z enim celo napravil totalko na Suzukiju nekega dekleta. Platišče odrgnjeno, a ravno! Če prištejem še težave drugih zaradi nižjih vzmeti (nasedanje), težav s policisti, grdega izgleda ... je bilo za OEM vredno zapraviti nekaj več in mirno spati. Podobno je z gumami. Potrebno je pregledati teste in izkušnje uporabnikov. Kar je ceneje - ni zaman. BMW je s svojim podvozjem še posebno dober dokaz za to.

Nekoč se mi je mudilo na morje in sem hotel pred tem zamenjati zobati jermen in vodno črpalko. Ker se je mudilo, sem nabavil aftermarket črpalko. Seveda ni bila ustrezna, splošni katalogi takrat niso imeli dovolj natančno specificirano, da sta obstajala dva tipa. Moral prestaviti dopust, doplačal 3 tisočake (v razmislek: koliko več bi jih izgubil, če bi denimo imel rezervacijo!) in nabavil originalno. Spet lekcija. Ta je bila zadnja, 15. avgusta leta 2000, vnebovzetje! Sem si zapomnil. :laugh

Skratka - po mojem mnenju in izkušnjah je večina stvari dražjih z razlogom. Pa kaj, če plačam znamko, ta si je morala ugled ustvariti! Dovolj dober dokaz je, da je razlika že med originalnimi deli. Ni skrivnost, da prvovgradne komponente zdržijo do 30% dlje, kot ostale (prav tako originalne) komponente. Torej brez dvoma gre za nekakšna merila ustreznosti. In tako je najbrž tudi pri ostalih aftermarkih delih, kjer najdemo izbrisane logotipe. Verjetno tolerančno niso ustrezali tovarniškim zahtevam in so jih dali v prosto prodajo. Ti deli so tudi cenovno manj ugodni od raznih "italijanskih" proizvajalcev, kjer se lahko pojavijo razlike že pri sami obliki, kaj šele pri delovanju! Tudi mehaniki velikokrat ugotavljajo, da včasih najbolj ustreza le originalna komponenta, tako da je trditev, da gre samo za maržo, zelo dvomljiva. Po mojem mnenju je celo neresnična.

Zanimivo, nekateri Boschevi deli imajo praktično enako ceno, kot OE deli in nekateri OE deli imajo samo Boscheve kataloške številke, ne pa tudi 11-mestnih BMWjevih! Za Bosch se večina odloči zaradi boljšega rabata, ker imajo pooblaščeni servisi kar zasoljene cene, z rabati pa škrtarijo.

Zato sem prepričan, da večji znesek vedno odtehta nekakšno razliko, čeprav zna občutek biti varljiv, saj se razlika navadno pokaže v daljšem obdobju, predvsem pa je stvar v dojemanju posameznika. Lahko bi naštel še ogromno stvari, kjer je opaziti razlike, pa najbrž nima smisla, ker smo si ljudje različni. Nekoga pač zapisane stvari ne motijo. Jaz nečesa raje nimam, kot da bi se zadovoljil s povprečnim, ker vem, da bi mi tista stvar pila kri tako dolgo, dokler je ne bi zamenjal.

Absolutne resnice res ne bomo izvedeli, stvar je tako rekoč v nas samih, koliko kaj komu pomeni. Se pa da veliko razbrati z izkušnjami (tujimi in lastnimi) in forum je odlična baza informacij.

Hell, meni je že noname embalaža neprivlačna in me še isti hip odvrne od nadaljnega interesa ... :laugh

Priznam, da zaradi perfekcionistične narave in poklicne deformacije stvari vidim v drugačni luči. :ok2

cana.png

Prikaži več možnosti
  • BMW M, car_freak in Warden uporabnikom je všeč to sporočilo


Dark Funeral
Dark Funeral

  Heathen

 • Uporabnik
 • Sporočil: 29 087
 • Lokacija: N.G.
 • Avtomobil: Ne More Biti Prazno!

#8

Nevem, nam je delala gorenje televizija 25 let in potem smo jo dali naprej in še vedno dela!!! Nevem kaj čentra primerjava z sonyem k je kolega kupil tvoj ljubi sony ultra high nevem kaj televizijo in jo npr samsung poseka povsod.....

Neki no name..... kupit svečke OEM bmw ni nič boljše kot kupit svečke krej ne piše bmw. Prav tako olje BMW ni nič boljše od castrol olja..... mobil je boljši.

vsak po svoje..... Ampak drago še ni dobro.....

Znane, fabrik stancung znamke pa tudi ne..... :laugh
Prikaži več možnosti


gerchy
gerchy

  License for everything!

 • Globalni moderator
 • Sporočil: 10 914
 • Lokacija: 03
 • Avtomobil: z dost' dinamike!

#9

Nevem, nam je delala gorenje televizija 25 let in potem smo jo dali naprej in še vedno dela!!! Nevem kaj čentra primerjava z sonyem k je kolega kupil tvoj ljubi sony ultra high nevem kaj televizijo in jo npr samsung poseka povsod.....

Neki no name..... kupit svečke OEM bmw ni nič boljše kot kupit svečke krej ne piše bmw. Prav tako olje BMW ni nič boljše od castrol olja..... mobil je boljši.

vsak po svoje..... Ampak drago še ni dobro.....

Znane, fabrik stancung znamke pa tudi ne..... :laugh

Ja, Gorenje je bilo mogoče kakovostno pred leti, pa še to bolj v smislu vzdržljivosti. Tudi pri nas je pralni stroj zdržal 25 let, smo kupili novega, pa je po treh letih že potreboval pozornost. Danes imajo tudi zasoljene cene, tako da je nakup sploh vprašljiv.

Pa še ena stvar je, ko že omenjamo televizije. Ni stvar samo v delovanju, pač pa tudi v kakovosti delovanja. In Gorenje ni nikdar slovelo po kakovostni sliki, v času Kortinga je Grundig imel bistveno lepšo sliko. In ni bil edini.

Svečke? A ni zanimivo, da se je nekaj težav pojavilo ravno pri "OEM" svečkah (brez logotipa), kjer je odstopil izolator ter poškodoval stene valjev. Mimogrede, BMW olje je Castrol, ti pa še zdaleč nisi kompetenten, da bi trdil, da je Mobil boljši, sploh pa ne takole na splošno.

Drago ni nujno dobro, je pa veliko več možnosti, da je. Poleg ostalih stvari, ki jih prinese višja cena - če si pač dovzeten za te stvari. Jaz grde stvari ne kupim, pa če je še tako funkcionalna in poceni. Ti kot designer(?) bi to moral razumeti.

In kar že od nekdaj trdim: določene nakupe je potrebno gledati dolgoročno, ker se nemalokrat izkaže, da je dražja stvar na začetku na koncu ugodnejša, sploh, če ovrednotiš čas, živce, ipd ...

cana.png

Prikaži več možnosti


Artist
Artist

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 960
 • Lokacija: Spodnji Duplek
 • Avtomobil: BMW E61 525D

#10

Hehe, Gerchy jaz niti približno nimam takšnih izkušenj. Iz enostavnega razloga. Zelo redko kupujem noname oziroma poceni stvari. Tudi zato imam BMW in ne neke druge znamke. Ali pa izključno Miele in ne česa drugega...

Vem pa, da smo uporabniki tu na forumu zelo različni. Tako po navadah, kot tudi po denarnici. Kaj potem, ko nimam denarja za boljšo, a dražjo rešitev. Kaj je še dopustno in pri čem nikoli ne smemo varčevati. Tudi to je razlog, da sem odprl to razpravo.

Varnost in kondicija avta je nekaj na čem se ne sme varčevati. Neumno je privarčevati pri vitalnem rezervnem delu 50€, kot posledica pa avto v mesecu dni izdihne.. Ampak tudi tu ni vse belo - črno. Nekateri deli so morda nekoliko slabši od originala, pri tem pa veliko cenejši in dostopnejši. Morda je tak del na dolgi rok dražji, vendar mi je danes, ko ga potrebujem, dosegljiv, je sprejemljiv... in za nek čas reši moj problem. Informacije o tem lahko marsikomu pomagajo k optimalni rešitvi v danem trenutku. Eno pa je treba vedeti: KO BI BIL VEDEŽ, NE BI BIL REVEŽ... velja še vedno:ok2

:beer
Edina resnica je, da edine resnice ni!!
Prikaži več možnosti


Dark Funeral
Dark Funeral

  Heathen

 • Uporabnik
 • Sporočil: 29 087
 • Lokacija: N.G.
 • Avtomobil: Ne More Biti Prazno!

#11

Ja, Gorenje je bilo mogoče kakovostno pred leti, pa še to bolj v smislu vzdržljivosti. Tudi pri nas je pralni stroj zdržal 25 let, smo kupili novega, pa je po treh letih že potreboval pozornost. Danes imajo tudi zasoljene cene, tako da je nakup sploh vprašljiv.

Pa še ena stvar je, ko že omenjamo televizije. Ni stvar samo v delovanju, pač pa tudi v kakovosti delovanja. In Gorenje ni nikdar slovelo po kakovostni sliki, v času Kortinga je Grundig imel bistveno lepšo sliko. In ni bil edini.

Svečke? A ni zanimivo, da se je nekaj težav pojavilo ravno pri "OEM" svečkah (brez logotipa), kjer je odstopil izolator ter poškodoval stene valjev. Mimogrede, BMW olje je Castrol, ti pa še zdaleč nisi kompetenten, da bi trdil, da je Mobil boljši, sploh pa ne takole na splošno.

Drago ni nujno dobro, je pa veliko več možnosti, da je. Poleg ostalih stvari, ki jih prinese višja cena - če si pač dovzeten za te stvari. Jaz grde stvari ne kupim, pa če je še tako funkcionalna in poceni. Ti kot designer(?) bi to moral razumeti.


Gorenje now..... never..... raj no name simens :laugh Upraši miholda k je kompetenten...... jaz sem tako kompetenten kot ti, v primerjavi z kompetentnimi :laugh Nisi pa razumel da BMW oje iz servisa je castrol ampak v štacuni je le castrol..... Ma dai.... sem bil vsaj okoli leta 2000 pri podjetju kjer se je delal pakeđing od castrola.

Ja sej razumem...... samo designe je oblika in funkcionalnost skupaj. Eni so pač bolj funkcionalni od drugih ;)
Prikaži več možnosti


gerchy
gerchy

  License for everything!

 • Globalni moderator
 • Sporočil: 10 914
 • Lokacija: 03
 • Avtomobil: z dost' dinamike!

#12

Hehe, Gerchy jaz niti približno nimam takšnih izkušenj. Iz enostavnega razloga. Zelo redko kupujem noname oziroma poceni stvari. Tudi zato imam BMW in ne neke druge znamke. Ali pa izključno Miele in ne česa drugega...

Tudi jaz ne. Imam samo dve, opisani zgoraj. :)

Varnost in kondicija avta je nekaj na čem se ne sme varčevati. Neumno je privarčevati pri vitalnem rezervnem delu 50€, kot posledica pa avto v mesecu dni izdihne.. Ampak tudi tu ni vse belo - črno. Nekateri deli so morda nekoliko slabši od originala, pri tem pa veliko cenejši in dostopnejši. Morda je tak del na dolgi rok dražji, vendar mi je danes, ko ga potrebujem, dosegljiv, je sprejemljiv... in za nek čas reši moj problem.

Vsekakor, vsekakor. Point taken. :ok
Ampak ... Velikokrat se velja že na začetku izogibati nakupu nečesa, pri čemer moraš kasneje gledati skozi prste.

In spet - dolgoročno boš lahko na slabšem, ker boš mogoče moral ukrepati večkrat.

cana.png

Prikaži več možnosti


joda
joda

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 28 785
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW E30 MT1

#13

Hay!

....obvezno kupovati kvalitetno robo:ok2....če se vrnemo na BMW.....kupujte robo,ki je OEM,ali pa od proizvajalca,ki dela za BMW.....ni pa kupljena na BMW servisu,ker je večina stvari predragih-vsaj iz mojega zornega kota.....roba,ki se kupi drugje pa je po večini vsaj 40% ali več cenejša kot na BMW sevisu,so pa tudi izjeme....pogoj pa je da veste kje kupovati:ok2...in napišem še enkrat,sem doživel,da je na avtoodpadu model hotel več za eno stvar,kot je stala nova na BMW servisu:ok2....sicer je bila malenkost,pa vendar.....


lp

joda
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


Azael
Azael

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 11 179
 • Lokacija: Tolmin
 • Avtomobil: E34, RAV4

#14

....kupujte robo,ki je OEM,ali pa od proizvajalca,ki dela za BMW.....


Dajmo enkrat tole razčistiti, lepo prosim:

OE = original equipment, torej "Original BMW Parts" v našem primeru

OEM = original equipment manufacturer, proizvajalec originalne "robe" (za BMW v našem primeru), recimo BOSCH, Hella, Lemförder, Sachs itd.
Objavljena slika
Prikaži več možnosti
  • kian_alvane, Suln in Warden uporabnikom je všeč to sporočilo


gerchy
gerchy

  License for everything!

 • Globalni moderator
 • Sporočil: 10 914
 • Lokacija: 03
 • Avtomobil: z dost' dinamike!

#15

Hay!

....obvezno kupovati kvalitetno robo:ok2....če se vrnemo na BMW.....kupujte robo,ki je OEM,ali pa od proizvajalca,ki dela za BMW.....ni pa kupljena na BMW servisu,ker je večina stvari predragih-vsaj iz mojega zornega kota.....roba,ki se kupi drugje pa je po večini vsaj 40% ali več cenejša kot na BMW sevisu,so pa tudi izjeme....pogoj pa je da veste kje kupovati:ok2...in napišem še enkrat,sem doživel,da je na avtoodpadu model hotel več za eno stvar,kot je stala nova na BMW servisu:ok2....sicer je bila malenkost,pa vendar.....


lp

joda

Še enkrat, ker zgleda, da nisi razumel napisanega: obstaja razlika med deli, ki jih kupiš na pooblaščenem servisu in tistimi v avtotrgovini.

cana.png

Prikaži več možnosti


kosec
kosec

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 12 385
 • Lokacija: Gorenjska
 • Avtomobil: Autobahnbomber

#16

No, sodu je izbilo dno, ko sem si za svoj takratni PC omislil noname zvočno kartico. Računalnik je bil zmožen največ 5-minutnega delovanja (jasno, procesor je bil AMD, pa naj me fani linčajo), potem se je samodejno resetiral.


Ooooo, pa smo prišli stvari do dna okrog tele nesrečne štiriosemšestke... :) Težave so se torej začele pojavljati po vgradnji noname zvočne kartice :blackeye (Jaz sem bil vedno Soundblasterjevec :cool) Če torej tankam zanič Petrolov bencin, je vsega kriv motor :-D

Skratka, stari, pa te mamo :ok2 :beer :beer
CCNA / BCNE
Prikaži več možnosti


gerchy
gerchy

  License for everything!

 • Globalni moderator
 • Sporočil: 10 914
 • Lokacija: 03
 • Avtomobil: z dost' dinamike!

#17

Ooooo, pa smo prišli stvari do dna okrog tele nesrečne štiriosemšestke... :) Težave so se torej začele pojavljati po vgradnji noname zvočne kartice :blackeye (Jaz sem bil vedno Soundblasterjevec :cool) Če torej tankam zanič Petrolov bencin, je vsega kriv motor :-D

Skratka, stari, pa te mamo :ok2 :beer :beer

V bistvu ne. :blah
Od takrat naprej je situacija postala neznosna. :ok2
Priznam, letel pa je tisti 486DX2. :laugh

cana.png

Prikaži več možnosti


kosec
kosec

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 12 385
 • Lokacija: Gorenjska
 • Avtomobil: Autobahnbomber

#18

Še enkrat, ker zgleda, da nisi razumel napisanega: domnevno obstaja razlika med deli, ki jih kupiš na pooblaščenem servisu in tistimi v avtotrgovini.


:ok To je dokazano na diskih in tesnilih glave :ok

Še my own 2 cents: tale tema je veeeeeliko preširoko zastavljena. Zakaj?

Ker ne samo, da se after-market deli določenega proizvajalca ne obnesejo v BMWjih, celo tako je, da se včasih ne obnesejo le pri določeni seriji ali motorju :ok2 Za E34 se zdaj, v zrelih letih, priporoča menjavo Boschevih tuljav za Bremijeve, berem pa, da je z E39 ravno obratno - prvovgradne Boscheve se je menjavalo za Bremijeve :ok2 Pa imamo golaž, da ga svet še ni videl :ok2
CCNA / BCNE
Prikaži več možnosti


gerchy
gerchy

  License for everything!

 • Globalni moderator
 • Sporočil: 10 914
 • Lokacija: 03
 • Avtomobil: z dost' dinamike!

#19

:ok To je dokazano na diskih in tesnilih glave :ok

Še my own 2 cents: tale tema je veeeeeliko preširoko zastavljena. Zakaj?

Ker ne samo, da se after-market deli določenega proizvajalca ne obnesejo v BMWjih, celo tako je, da se včasih ne obnesejo le pri določeni seriji ali motorju :ok2 Za E34 se zdaj, v zrelih letih, priporoča menjavo Boschevih tuljav za Bremijeve, berem pa, da je z E39 ravno obratno - prvovgradne Boscheve se je menjavalo za Bremijeve :ok2 Pa imamo golaž, da ga svet še ni videl :ok2

Saj Bremijeve so pri E39 prvovgradne. :)
Torej niso aftermarket. Se pač ne obnesejo in se pri okvari ene priporoča menjava vseh 6 (Bosch). Mogoče gre za stvar kompatibilnosti. Naši servisi tega sicer ne počnejo, pa avtomobili kljub temu delujejo - no, vem samo za en primer, ker so (po mojih informacijah) samo nekateri zadnji letniki (2003) bili opremljeni z Bremijevimi. :kava

cana.png

Prikaži več možnosti


Artist
Artist

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 960
 • Lokacija: Spodnji Duplek
 • Avtomobil: BMW E61 525D

#20

Še my own 2 cents: tale tema je veeeeeliko preširoko zastavljena. Zakaj?

:ok2


Meni je jasno, da se znotraj ene teme niti pod približno ne da obdelati te problematike. Problematika rezervnih delov pa se mi zdi pomembna, zato menim, da ne bi bilo nič napak, da se odpre podforum z raznimi prispevki na to tematiko in nekako uredi, da postane iskanje enostavnejše.

Sicer forum pod "Išči" omogoča iskanje tudi sedaj, vendar je treba upoštevati, da vsebuje že več kot milion prispevkov. In potem lahko postane iskanje mučno.

:beer
Edina resnica je, da edine resnice ni!!
Prikaži več možnosti
-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.