Skoči na vsebino

Sončna elektrarna

* * * * * 2 glasov

• Prijavi se za objavo odgovora
1557 odgovorov v temi
Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 9 133
  • Avtomobil: avtomatik

Še ni nobene teme o zeleni energiji :ok, zato odpiram novo…

Tema je namenjena debati o sončnih celicah. Zaželjene informacije o vaših izkušnjah, novostih na trgu, cenah, podjetjih, ki se s tem ukvarjajo… Vsem po spisku.

********************************************************************************************************

Jaz bi rabil malo pomoči pri novem projektu – nismo še dorekli, ali bomo kupili 12V fotonapetostne solarne module (uraden naziv - v nadaljevanju po domače sončne celice ali kolektorji) ali ne, je pa zadeva izredno zanimiva…

Projekt: oče si je omislil lastno kopišče (prostor, kjer se postavi kopa -> kuhanje oglja), zraven je že postavljena nova koparska hišica – brunarica (tloris 7 x 4m). In ker ni blizu nobenega štroma, bo treba nekaj scoprat :laugh.
V stari koparski brunarici (trije lastniki – ne, niso se skregali :laugh, problem je premalo časa, da se vsi zvrstijo in v tem, da je treba vseh 45m3 prelagati namesto 1x, kar 3x) je bil enostavno postavljen 12V akumulator in ko je bil prazen, si ga peljal domov napolnit + možnost priklopa »dovoda« na traktorski akumulator.
V novi brunarici bosta 12V napeljava in akumulator ostala, je pa želja, da ga ne bilo treba nikamor vozit. In tako smo prišli na idejo o mini sončni elektrarni.

Pa če dodam še malo podatkov: kopa (pri nas zložimo v kopo cca 45 +/- 5 m kubičnim metrov drv) se povprečno kuha 10 ~ 14 dni, kar pomeni, da mora biti nekdo tam. Računali smo porabo We in je ocenjena na 14Ah dnevno (mogoče malo čudna enota :laugh). Pa če dodam malo rezerve, bomo vzeli rajši 20Ah. Napeljava bo 12V, žarnice 12V varčne ali v LED tehniki (malo mešano). Zaenkrat bodo porabniki samo luči. Možno je pa tudi, da se bomo opremili še z razsmernikom 12V – na 230V~ za priklop kakega radia, polnenje mobitela…
Akumulator bo malo večji, cikličen, cca 100Ah. Rajši malo večji akumulator in manj sončnih celic. Če bo pa sila, bo pa še vedno na voljo priklop na traktorski akumulator.
No, ko pa kope ne bo, bomo pa brunarico z veseljem uporabili za kak tarok, fešto, kujavnik :hihi

In zdej me zanima, če je na forumu kdo, ki se ukvarja s sončnimi elektrarnami, če ima kakega kolega v kakem podjetju, kjer se s tem bavijo, je že imel kak tak projekt in tako naprej in tako dalje.
Predvsem me zanimajo informacije: koliko močan sončni kolektor bi bil potreben za max 20Ah dnevno in ali rabi akumulator kakšno zaščito, npr. proti preveliki spraznitvi. Izvedba ostalih zadev ni problem ;), lahko pa pride kdo »pomagat« kuhat kopo :laugh
Mogoče prilepim še kakšno slikco ;)

Še nekaj uporabnih linkov, kjer sem že iskal informacije:

http://www.visol.info/
http://www.domsolar.com/
http://www.elektro-kumer.si/
http://www.gomon.si/

Hvala vsem :beer

LP Andrej

Urejal Andy04, 03.12.2009, 12:44.

:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nono

Član KOS
Prikaži več možnosti

bezerk
bezerk

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 103
  • Avtomobil: avto

Še ni nobene teme o zeleni energiji :ok, zato odpiram novo…

Tema je namenjena debati o sončnih celicah. Zaželjene informacije o vaših izkušnjah, novostih na trgu, cenah, podjetjih, ki se s tem ukvarjajo… Vsem po spisku.

********************************************************************************************************

Jaz bi rabil malo pomoči pri novem projektu – nismo še dorekli, ali bomo kupili 12V fotonapetostne solarne module (uraden naziv - v nadaljevanju po domače sončne celice ali kolektorji) ali ne, je pa zadeva izredno zanimiva…

Projekt: oče si je omislil lastno kopišče (prostor, kjer se postavi kopa -> kuhanje oglja), zraven je že postavljena nova koparska hišica – brunarica (tloris 7 x 4m). In ker ni blizu nobenega štroma, bo treba nekaj scoprat :laugh.
V stari koparski brunarici (trije lastniki – ne, niso se skregali :laugh, problem je premalo časa, da se vsi zvrstijo in v tem, da je treba vseh 45m3 prelagati namesto 1x, kar 3x) je bil enostavno postavljen 12V akumulator in ko je bil prazen, si ga peljal domov napolnit + možnost priklopa »dovoda« na traktorski akumulator.
V novi brunarici bosta 12V napeljava in akumulator ostala, je pa želja, da ga ne bilo treba nikamor vozit. In tako smo prišli na idejo o mini sončni elektrarni.

Pa če dodam še malo podatkov: kopa (pri nas zložimo v kopo cca 45 +/- 5 m kubičnim metrov drv) se povprečno kuha 10 ~ 14 dni, kar pomeni, da mora biti nekdo tam. Računali smo porabo We in je ocenjena na 14Ah dnevno (mogoče malo čudna enota :laugh). Pa če dodam malo rezerve, bomo vzeli rajši 20Ah. Napeljava bo 12V, žarnice 12V varčne ali v LED tehniki (malo mešano). Zaenkrat bodo porabniki samo luči. Možno je pa tudi, da se bomo opremili še z razsmernikom 12V – na 230V~ za priklop kakega radia, polnenje mobitela…
Akumulator bo malo večji, cikličen, cca 100Ah. Rajši malo večji akumulator in manj sončnih celic. Če bo pa sila, bo pa še vedno na voljo priklop na traktorski akumulator.
No, ko pa kope ne bo, bomo pa brunarico z veseljem uporabili za kak tarok, fešto, kujavnik :hihi

In zdej me zanima, če je na forumu kdo, ki se ukvarja s sončnimi elektrarnami, če ima kakega kolega v kakem podjetju, kjer se s tem bavijo, je že imel kak tak projekt in tako naprej in tako dalje.
Predvsem me zanimajo informacije: koliko močan sončni kolektor bi bil potreben za max 20Ah dnevno in ali rabi akumulator kakšno zaščito, npr. proti preveliki spraznitvi. Izvedba ostalih zadev ni problem ;), lahko pa pride kdo »pomagat« kuhat kopo :laugh
Mogoče prilepim še kakšno slikco ;)

Še nekaj uporabnih linkov, kjer sem že iskal informacije:

http://www.visol.info/
http://www.domsolar.com/
http://www.elektro-kumer.si/
http://www.gomon.si/

Hvala vsem :beer

LP Andrej

Preslab izkoristek, pozabi.

Kupi diesel generator, problem rešen, pa še 220 imaš.
Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

Je že bencinski doma, pa preveč ropota... Agregat odpade.

Varianti: tko kot prej (ko se aku sprazni, pelješ domov napolnit) ali pa nakup sončnih kolektorjev.

LP A.

Urejal Andy04, 03.12.2009, 12:59.

Član KOS
Prikaži več možnosti

GGREGA
GGREGA

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 607
  • Avtomobil: francoz

kolega preko ene celice napaja (cca 30x120 cm) 100Ah aku 3/4 leta non stop, gor ima pa priklopljenega pastirja (za krave) vodnik je pa navadna pocinkana žica debela cca 2mm ,dolžina cca 2km (mislim da je kar velik porabnik) in deluje bp .

sicer ima druge želje za proizvod elektrike in po njegovi računici se vse lepo izide problem je le v tem da ne najde tako majhne parne turbine kot jo lahko proizvedejo cevni kolektorji :-D
vse se da samo denar moraš imeti :laugh
Prikaži več možnosti

compadre
compadre

Lokalni MacGyver

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 242
  • Avtomobil: Discovery tdi

ma kaki, stari moj, agregat ti bo najcenejša rešitev :ok
nabaviš dizla, ga predelaš na jedilno olje, ga zakoplješ v zemljo, potem bo ropot skoraj neslišen, pogon pa zastonj :metalc

lahko pa vzameš tudi kakšen majhen dizel motor iz kakega fundosa, preko jermenic dodaš alternator ali dva.........pa potem z inverterji na 220V :)

sončni moduli in vse kar spada zraven ni pocenoi hec :cool

vetra pa po moje ni dovolj (periferija tudi ni poceni), če pa je, ti bodo ljubilelji ptic porezali propelerje :-D

ne vem....jaz bi nekaj štrumfal z agregati :ok2

Urejal compadre, 03.12.2009, 13:25.

And on the 8th day God created Land Rover :ok2
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

@compadre, ti pa si as :ok

Kaj pa hlajenje agregata? A bo - če bo zakopan - dovolj odvoda toplote? Da se mi slučajno ne skuha :hihi Pa pol se rab še nekaj za daljinski vklop :zmeden, ker ne mislim vedno v jamo plezat, k ga bo treba zagnat :laugh

LP A.

Član KOS
Prikaži več možnosti

compadre
compadre

Lokalni MacGyver

• Uporabnik

@compadre, ti pa si as :ok

Kaj pa hlajenje agregata? A bo - če bo zakopan - dovolj odvoda toplote? Da se mi slučajno ne skuha :hihi Pa pol se rab še nekaj za daljinski vklop :zmeden, ker ne mislim vedno v jamo plezat, k ga bo treba zagnat :laugh

LP A.

ma vse se da.....
recimo, boš imel rajfnk ven speljan, potem zračnik za dovod zraka, in še enega za ventilacijo jame, z kakšnim manjšim elektroventilatorjem in stvar je rešena :ok2

daljinski vžig tudi ni problem, če imaš sodobnejši agregat, ki ima zaganjač, potem lahko uporabiš kakšno daljinsko zaklepanje od avta.....:ok

če pa ni daljinca, pač iz jame enostavno potegneš kabel in stikalo, pa ga imaš zunaj :ok2
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

Miholl
Miholl

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 455
  • Avtomobil: Audi A5

Sej se naredi malo vecja luknja, se ga fiksira,luknjo pa magari zazida da zgleda kot kaka mini greznica,povrhu das se kaksno peno proti hrupu pa bi moralo delat...samo nevem kok so ti agregati obcutljivi na vlago pa take fore...
.... c u o r e s p o r t i v o ....
Prikaži več možnosti

Plavi
Plavi

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 486
  • Avtomobil: F10

dOBRA ideja,..
na trgu je že polno plug &play sistemov za mali denar,... odvisno samo koliko W boš potreboval.
npr. dobiš že cel sistem sončne celice 50W in zraven akumulator, ki ga polnijo za 400 €...
to je cena v sloveniji, če pa se malo potrudiš, pa ga pomoje lahko dobiš od poševnookih za kake 100€ :)
lp
Količina pameti na svetu je konstanta. Število ljudi na svetu pa se povečuje. A. E.
Prikaži več možnosti

compadre
compadre

Lokalni MacGyver

• Uporabnik

verjamem, samo ne vem, kaj v resnici celjajo čarlijevi moduli......da ne bi delal tri-štiri leta, potem pa odšel k vragu.......
kvalitetni pa imajo svojo ceno, seveda
sam sem tudi razmišljal o nekih sončnih varijantah, akumulatorjih in ostalem, pa bi tamale porabnike doma napajal le iz tega....zaenkrat samo študija, nisem še računice potegnil iz tega
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

Davidf1
Davidf1

BMW Račna Team

• Uporabnik
  • Sporočil: 30 602
  • Avtomobil: E61 530dA ///M

Hmmmmm :laugh A imaš preveč denarja in časa? To drugače ni poceni. Čas pa sem mislil zato, ker je verjetno potrebno vse mal probavat, če me razumeš. Težko boš to samo priklopil in ti bo kar vse delovalo, kot si si zamislil.
Kope ponavadi niso nekje na hribih, kjer je veliko sonca. Se mi zdi, da so bolj v dolinah, kotlinah (ni sonca). Za optimalno delovanje teh celic je potreben čimvečji vpadni kot sončnih žarkov, najbolje 90°, kajti tam je izkoristek največji. Potrebno je tudi upoštevati, da je poleti sonce drugje, kot pozimi. Ker bo to narejeno bolj za hobi se mi zdi, da ne boste imeli celic, ki bi se same ravnale po sonce :-D. Pa kot že rečeno je izkoristek tega bolj slab. In seveda moraš imeti zaščito proti spraznistvi AKU.
Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

dOBRA ideja,..
na trgu je že polno plug &play sistemov za mali denar,... odvisno samo koliko W boš potreboval.
npr. dobiš že cel sistem sončne celice 50W in zraven akumulator, ki ga polnijo za 400 €...to je cena v sloveniji, če pa se malo potrudiš, pa ga pomoje lahko dobiš od poševnookih za kake 100€ :)
lp

Točno nekaj takega imamo v mislih. :ok

Vem pa ne, a bomo to takoj kupili, a bo kako leto še počakalo :)

LP A.

Član KOS
Prikaži več možnosti

izzyd
izzyd

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 576
  • Avtomobil: RR

Jaz imam že nekaj časa na vikendu (brunarica in zidanica-dva objekta oddaljena cca 40m eden od drugega) električno energijo iz solarnih celic, ter agregat 6.5kW z elektro starterjem.
Po obeh objektih sem naredil dvojno inštalacijo.
Ena veja je 12V, ki je za napajanje LCD tv-ja in osvetlitve.
Druga veja pa je 220v in služi za vtičnice, bojler za tolo vodo, hidroforno postajo, in ostale zadeve, ki trošijo več energije in jih ni možno napajati z 12V.
Slednja se uporablja redkokdaj, največ ob trgatvi in podobno.
No, glede prve veje, ki ima 12V, pa je tako:
Trenutno imam en kolektor/celico, ki ima moč cca 50-60W ob jasnem vremenu. Za regulacijo skrbi napajalnik, ki je trenutno rahlo predimenzioniran (30A), vendar bom zaradi velike porabe dodal še en kolektor in zadeva bo malo boljša. Za hrambo energije sem nabavil gelno polnjene akumulatorje, ki imajo v vzporedni vezavi 420Ah.
Prednost gelno polnjenih akumulatorjev je v tem, da jim v hladnih dneh ne pade kapaciteta in da se jih kljub izpraznenju še vedno da napolniti brez težav.
Za osvetljavo imam v glavnem povsoh halogenske žarnice moči 50W, ki pa so zelo velik porabnik. Zaradi izgleda sem zmontiral reflektorčke, ki pa niso najbolj primerni za osvetljavo prostora, ker svetijo preveč usmirjeno. Majboljši izkoristek sem dobil z plafonjerami z mlečnim steklom, katerim sem v notranjosti maredil parabolo iz samolepilne alu folije. Z tako plafonjero dokaj dobro osvetljujem celo klet z eno samo lučjo, zakar bi sicer porabil 4-5 reflektorjev Se pravi namesto 200-250W, le 50W:student
Le nad kuhinjskim pultom imam dve "neonske" luči, ki so mislim da 5w, pa solidno osvetljujeta delovno površino, nista pa primerni za osvetljevanje prostora.........
Prikaži več možnosti

525iX
525iX

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 476
  • Avtomobil: Alltrack , VFR

Kolega ima sončno elektrarno doma. Vso elektriko ,ki jo proizvede proda Elektru Slovenija , mislim da je faktor 3 . Za svoje potrebe jo pa kupuje nazaj od Elektra. Ima postavljene celice, ki se obračajo za soncem , tako je vpadni kot vedno na optimumu.Pa še njegov link.

http://www.soncne-el...talog/index.php

Urejal 525iX, 03.12.2009, 15:38.

Ko gledam našega šefa, ne morem verjeti, da je nastal iz najhitrejšega spermija. :confused
Prikaži več možnosti

Davidf1
Davidf1

BMW Račna Team

• Uporabnik
  • Sporočil: 30 602
  • Avtomobil: E61 530dA ///M

Itak, da jo potem kupuje nazaj, kajti verjetno je njegova ''zelena'' kWh dražje prodana ELESU, kot pa jo potem on od njega kupi :-D

Drugače pa imam jaz kolega, ki dela pri eni firmi, kjer se ukvarjajo z sončnimi celicami. Tako da, če koga zanima ali, če potrebuje kakšno INFO, lahko na PS sporočim mobitel :ok
Prikaži več možnosti

izzyd
izzyd

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 576
  • Avtomobil: RR

Kolega ima sončno elektrarno doma. Vso elektriko ,ki jo proizvede proda Elektru Slovenija , mislim da je faktor 3 . Za svoje potrebe jo pa kupuje nazaj od Elektra. Ima postavljene celice, ki se obračajo za soncem , tako je vpadni kot vedno na optimumu.Pa še njegov link.

http://www.soncne-el...talog/index.php

Mislim, da se motiš o tem, da jo PRODA:blackeye
Kolikor vem, jo vrača v omrežje in si v bistvu dela plus zalogo, katero lahko kasneje brezplačno koristi v primeru izpada njegovega generatorja:ok
Elektro energije v SLO ne moreš tržiti:blackeye
Vsaj do nedavnega je bilo tako:ok
Prikaži več možnosti

andrej777
andrej777

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 884
  • Avtomobil: e30 320i, e90 320d xDrive

Poznam nekoga ki ima sončno elektrarno nekje pod Krvavcem. In je res; energijo dražje prodajaš kot je kupuješ :ok :ok :ok Plus tega ne rabiš nobene shrambe za elektriko ker gre vse direkt v omrežje. Rabiš samo razsmernik in priklop na omrežje.

Ko sem takrat računal je bilo potrebno prodati cca 70-80% toliko energije kot si jo ponucal da si pokril stroške svoje elektrike :ok :ok

Urejal andrej777, 03.12.2009, 16:34.

:ok BMW F800S AC SCHNITZER, BMW e30 1985 320i MTech1, e90 320d xDrive :ok

Prikaži več možnosti

compadre
compadre

Lokalni MacGyver

• Uporabnik

vse lepo in prav, vendar sem razumel, da rabi elektriko 10 do 14 dni v sezoni ali v komadu, in po moje za to ni smiselno se spuščati v take investicije......
poleg tega je omenjal, da v bližini ni nobenega omrežja, da bi štrom lahko vračal, drugače bi si verjetno potegnil kabel :ok2
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

andrej777
andrej777

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 884
  • Avtomobil: e30 320i, e90 320d xDrive

Ja vem da to v tem primeru ni primerno, samo povedal sem da je drugače možno :ok :ok

Drugače pa tut agregat ni čist zastonj in če se je človek odločil da bi malo eksperimentiral, zakaj pa ne :ok :ok

Samo poročaj če bo kaj ratalo:ok

:ok BMW F800S AC SCHNITZER, BMW e30 1985 320i MTech1, e90 320d xDrive :ok

Prikaži več možnosti

compadre
compadre

Lokalni MacGyver

• Uporabnik

seveda je tudi ona varianta dobra, katero sem prej omenil, motor in alternatorji v kombinaciji z akumulatorji in inverterjem.......
prednost vidim v tem, da takšen agregat ne laufa nonstop, ampak imaš štrom iz akumulatorjev, ko pa štrom pade (recimo na 11 ali 10V), se pa zakurbla agregat, ki spet dofila akumulatorje in seveda sproti napaja porabnike......
dodatno se pa res lahko še montirajo sončne celice, ki bi v času odsotnosti in lepem vremenu skrbele za akumulatorje :ok
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.