LP A.
Čakam na predračune
![]() LP A. ![]() ![]() Član KOS |
Prikaži več možnosti
|
se strinjam s teboj do neke mere ![]() 12 V se meni zdi nevarnejše gledano s strani požarne varnosti saj po žili teče mnogo več amperov kot sicer in ti kabel prežge preden migneš ,nasledni moment pa že gori mislim da največji poblem predstavljajo glodalci,saj si v gozdu ![]()
vse se da samo denar moraš imeti
![]() |
Prikaži več možnosti
|
Evo sem mal poračunal in upam, da ni kakšnih napak.
Praviš, da imaš porabo nekje 20Ah na dan. To sicer ni prava enota, ker to je neke vrste enota za kapaciteto AKU, pravilno je pa to enota za elektrino, kajti elektrina je produtk toka in časa. Q=I*t [Ah] Vemo, da se električna moč računa kot produkt napetosti in toka, torej po nekaj izračunih sledi: P=U*I [W] Električna energija: Pe=P*t=U*I*t=U*Q [kWh] Torej električna moč je produkt napetosti, katero boš imel (12V) in koliko elektrine boš porabil na dan. Bolj pravilen izraz za to je, koliko električne energije rabiš na dan, torej koliko kilovatnih ur [kWh]. Zato sem tudi naredil zgornjo izpeljavo. Ker predvidevaš porabo 20Ah, sledi da je tvoja dnevna poraba električne energije: Pe=U*Q=12V*20Ah=240VAh=240Wh=. 0,25kWh na dan. Torej, da pokriješ svojo porabo potrebuješ vsaj toliko energije iz sončnih celic, 0,25kWh na dan. Iz teorije vem, da je pri današnji tehnologiji znano, da iz sončne elektrarne moči 1kW dobiš v letnem povprečju na dan nekje 3kWh energije. Cena za izgradnjo take elektrarne je nekje 3500EUR brez DDV (mislim, da 8%), če se ne motim. Odvisno potem od zasnove in želja. Lahko se ti tud obrača po soncu, posledično je dražja. Odkupna cena ELESa je 0,43EUR/kWh. Torej, če se vrnem nazaj. Iz 1kW dobiš 3kWh na dan. Ti potrebuješ 0,25kWh na dan. Po križnem izračunu dobimo: 1kW=3kWh Ptvoja=0,25kWh Ptvoja=1kW*0,25kWh/3kWh=0,083kW=. 100W Torej z malo rezerve potrebuješ elektrarno moči 100W iz katere naj bi dobil 300Wh na dan. Ali po tvoje 25Ah elektrine v AKU. ![]() |
Prikaži več možnosti
|
We=U*Q=...[J] P[W] Če smo že glih pikolovski... |
Prikaži več možnosti
|
Tole ni čisto res. Ker enota za električno energijo je Wh oziroma kWh. Joul je pa tudi enota za energijo samo to je bolj pri kinematiki, torej silah,... J=kg*m^2/s^2 W=kg*m^2/s^3 Torej je 1[J]=1[W*s] 1[kWh]=3,6*10^6 [J] ![]() |
Prikaži več možnosti
|
Bistvo, kar sm hotu je blo to, d Pe ne more bit električna energija (W) ampak el. moč (P)... |
Prikaži več možnosti
|
Uf ja, to imaš pa prov
![]() ![]() ![]() Urejal Davidf1, 13.01.2010, 16:13. |
Prikaži več možnosti
|
Kdor dela greši...zto se js trudim čim manj delat:) |
Prikaži več možnosti
|
![]() Se takoj strinjam. No, jaz sem naračunal nekako takole... Copy-paste: Pa še glede porabe: max. izračunana poraba je 14Ah/24 ur (vem, da je malo čudna enota :-)). Lahko pa napišem 0,17kWh/dan. Porabniki bodo res samo luči, mogoče pride kasneje kak mini tranzistor, priključen na razsmernik. Za primerjavo: če gorijo vse spodaj naštete luči 3 ure (recimo od 21ih ~ 24ih), porabijo cca 28Ah energije. Porabniki: 2x luč za spodaj = 2x21W max 1x luč za branje zgoraj = 1x11W 3x luč zgoraj = 3x 1,8W (LED) = 6W 1x luč zunaj = max 50W Čez dan bodo luči zelo malo v uporabi, ponoči oz. zvečer pa tudi ne bodo prižgane celo noč... Moči luči so okvirne, smo pa rajši malo zaokrožili navzgor, ravno tako ocenjen čas, ko bodo luči prižgane. Če potegnem črto o max mesečni porabi (pri porabi 14Ah/dan), le-ta znaša 2,4kWh/mesec (zasedenost vikenda 14dni/mesec poleti). ************************************************************** LP A. ![]() ![]() Član KOS |
Prikaži več možnosti
|
Glede na tako majhno porabo je nesmiselno delat cele soncne elektrarne ... in ce si se odlocil, da agregat odpade, potem pac odpade ... na trgu imas zelo veliko kitov, ki vsebujejo komplet elemente : fotocelice, acu, elektronika ... tukaj je en primer : http://www.akumulato...&source=katalog ... nekaj cez 700€ ne pa par tisoc, kot je bilo omenjeno ...
![]()
Urejal sidney70, 14.01.2010, 10:14. |
Prikaži več možnosti
|
Marjan, točno nekaj takega sem imel v mislih ![]() ![]() Zakaj pa močnejši akumulator? Sej imaš 2x105Ah? LP A. Urejal Andy04, 14.01.2010, 11:13. ![]() ![]() Član KOS |
Prikaži več možnosti
|
meni logicna razlaga ... podnevi se fila, takrat ne rabis luci ... zato moc solarnih celic niti ni toliko pomembna, ker bo dovolj casa da se nafila ... luc pa rabis ponoci, takrat crpas energijo iz akumulatorjev ... ker so akumulatorji relativno cenejsi od celis, se ti bolj splaca vzet malo svohnejse celice in vecjo kapaciteto akumulatorjev ... ker tukaj ne gre za stalno uporabo, ampak obcasno ...
in ce malo pogledas cene : za info : 80W kosta cca 400€, 50W pa 200€ ... to je 200€ razlike .. za ta denar raje vzames se en akumulator ... in jih vezes skupaj ...bojo meli celo leto casa, da se nafilajo ![]() |
Prikaži več možnosti
|
Naša ferma se ukvarja tudi z fotovoltaiko... www.viaint.si
Ker pa smo ravno sredi posodobaljanja int. strani ni še nič gor...če koga kej zanima...mail na: andrej@viaint.si Lp Andrej |
Prikaži več možnosti
|
Nisem pozabil na tole temo in ne na epilog...
Še vedno...
![]() Poslal sem kar nekaj povpraševanj in samo od ene firme so me prosili, če jim lahko pošljem še nekaj več podatkov... In pri tem je tudi ostalo. Ko sem jim poslal še to, ni bilo nobenega odgovora več ![]() Tak da imamo zaenkrat za štrom akumulator cca 100Ah, ki zdrži 4 ~ 5 dni, pol ga je pa treba peljat napolnit. Je pa ratalo do danes: hiška je 99% gotova - manjka npr. še nova lestev za na pograd in nova klopca spredaj ![]() ![]() ![]() ![]() Mogoče prilepim še kakšno fotko. ![]() LP A. ![]() ![]() Član KOS |
Prikaži več možnosti
|
Kuhanje oglja.... Fenomenalno
![]() ![]() Lp, Primož!
Eppur si muove!
![]() |
Prikaži več možnosti
|
Ni problema ![]() ![]() LP A. ![]() ![]() Član KOS |
Prikaži več možnosti
|
Ola..
Aja glede sončne elektrarne... Kaj pa če bi ti na akumulator priklopil maksimalno število porabnikov, ki jih boš imel v koči-ci in pomeril tok, moč - ali pa jo izračunal iz toka in napetosti (če boš imel DC) in boš dobil dejansko obremenitev. Potem oceniš koliko časa na dan bi bila obremenitev aktivna in na podlagi tega izbereš celico in regulator. Nisem nek bajni ekspert v štromu, pa vseeno. Stricu sem dal lansko leto 10W celico (30cmx30cm) za polnjenje pastirja. Regulatorja nisem uporabil, sem dal kar eno diodo vmes in stvar špila. No če je en teden dež potem je treba mal dofilat drugače pa BP. LP, Primož!
Eppur si muove!
![]() |
Prikaži več možnosti
|
evo tukej mas kar nekej izbire ... svetujem, da vse zarnice zamenjas z LED in bistveno zmanjsas porabo : http://www.metrob.si...&subcategory=42
|
Prikaži več možnosti
|
Vse žarnice so ali LED ali varčne, tak da smo na to že mislili
![]() Pozdrav v Tirole ![]() LP A. ![]() ![]() Član KOS |
Prikaži več možnosti
|
Če koga zanima...
************************************************************************** Sončne elektrarne so trenutno ena najpogostejših investicijskih aktivnosti v slovenskih podjetjih, še posebno tistih, ki razpolagajo z večjimi strešnimi površinami. Kar nekaj družb se je že odločilo za postavitev lastne sončne elektrarne ali oddajo oziroma tudi najem neizkoriščenih streh. Za tako naložbo pa se, predvsem zaradi zagotovljenega odkupa in vnaprej znane odkupne cene električne energije ter dolge pričakovane življenjske dobe sončne elektrarne, prav tako odloča vedno več kmetovalcev in fizičnih oseb. Zaradi velikega zanimanja so po vzoru tujih tudi domače banke in zavarovalnice pripravile prilagojene produkte/storitve ali vsaj posebne ponudbe. Vedno več je tudi ponudnikov sončnih elektrarn (izvajalcev), ki z željo po hitrem zaslužku, pogosto brez ustreznih znanj in izkušenj (referenc), zavajajo potencialne investitorje. Ti imajo nemalokrat zelo nizko raven znanja na tem področju, zato je napačnih informacij/razlag postopkov, dovoljenj in nerealnih pričakovanj o donosnosti izjemno veliko. Na seminarju bomo celovito odgovorili na najpogosteje zastavljena vprašanja potencialnih investitorjev: * Kako deluje sončna elektrarna? * Kakšna je njena donosnost/doba povračila vloženih sredstev? * Kakšna je obdavčitev z DDV? * Kateri upravni in drugi postopki so potrebni za njeno postavitev? * Kakšen je sistem/postopek pridobitve državnih spodbud (podpor) ter potreben čas do izdaje prvega računa za proizvedeno električno energijo? * Kako izbrati pravega ponudnika sončnih elektrarn? * Kako investicijo predstaviti banki in kakšna je potrebna dokumentacija? * Kako zavarovati investicijo (all risk zavarovalna polica)? Udeleženci bodo tudi pridobili znanja za samostojno izdelavo načrta denarnih tokov, saj bomo na seminarju pregledali predračun in izdelali denarni tok za vsaj dva konkretna primera sončnih elektrarn, ki ju bodo predstavili udeleženci seminarja. Seminar je namenjen: * lastnikom manjših in srednjih podjetij, članom uprav oziroma direktorjem v večjih podjetjih, pa tudi fizičnim osebam, ki razmišljajo o postavitvi prve lastne sončne elektrarne, oddaji ali pa najemu strešnih površin za ta namen. * Primeren je tudi za bančne uslužbence, ki odločajo o odobritvi posojila za postavitev sončne elektrarne oziroma se srečujejo s povpraševanjem po posojilih za ta namen pri potencialnih posojilojemalcev. Vljudno vabljeni Vi in Vaši sodelavci. Špela Kržišnik Mesarić, vodja projektov Poslovne akademije Finance Vir: http://www.finance-a....si/ev?evid=738 ************************************************************************** LP A. ![]() ![]() Član KOS |
Prikaži več možnosti
|