Skoči na vsebino

 

Digitalna televizija

- - - - -

 • Tema je zaklenjena. Tema je zaklenjena.
81 odgovorov v temi
Skuna
Skuna

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 3 903
 • Lokacija: Pressburg
 • Avtomobil: BMW e39 523i & e60 520i

#1

Ker bomo s 1.1.2011 uvedli digitalno televizijo vam bom skopiral članek na to temo :


Zadnje čase se veliko govori o digitalni televiziji, pri čemer pozabljamo, da je dejansko govor zgolj o tem, v kakšni obliki je signal, ki »curlja« iz priključka na steni. Spet smo pri standardu digitalnega oddajanja televizijskih programov DVB.

Da bo zmeda popolna, imamo ta trenutek na trgu dve konkurenčni ponudbi. Na eni strani IP- televizijo, ki jo ponujajo telekomunikacijski operaterji, ter na drugi strani digitalno televizijo kabelskih operaterjev. Manj je govora o digitalnem zemeljskem oddajanju, ki je še v testni fazi. Oziroma prek hišne ali sobne antene lahko spremljate testno oddajanje RTV Slovenije in Pop TV-ja, pa še to zgolj na nekaterih področjih države. Gre pa pri tem za standard DVB-T, soroden različici C, ki ga svojim naročnikom ponuja kabelski operater UPC.

KAKŠNA JE RAZLIKA?

IP-televizija deluje po tem scenariju: Tok podatkov (programski tok) gre od strežnika ponudnika do uporabnikovega sprejemnika (STB) in vsebuje zgolj en televizijski program. Ko uporabnik program zamenja, STB pošlje zahtevo strežniku in ta spremeni programski tok (vanj vključi drug televizijski program). Kodek je bodisi MPEG-2, zadnje čase pa tudi MPEG-4, ki je varčnejši in zahteva skoraj polovico manj pasovne širine (hitrost podatkov) pri enaki kakovosti slike. Če želite doma spremljati sočasno programe na dveh ali več televizorjih, to v praksi pomeni, da biti mora podatkovni priključek dovolj zmogljiv. Slabost tega načina dostave televizijskega programa v primerjavi z digitalno kabelsko televizijo je tudi v tem, da ponudnik v vsakem trenutku ve, kaj gledate. Ali pa je to prednost, saj so meritve o gledanosti lahko toliko natančnejše.
Scenarij pri kabelski digitalni televiziji pa je drugačen, in enak scenariju, ki smo ga vajeni že pri analogni različici. To pomeni, da je na priključku hkrati vsa ponudba operaterja (vsi TV programi digitalne in analogne sheme), ki jih lahko spremljate pod določenimi pogoji. Z drugimi besedami, tako kot do zdaj lahko na televizijski priključek priključite, kolikor televizorjev želite, in na njih spremljate, kar želite. To je mogoče zato, kjer je digitalni signal zaradi možnosti stiskanja podatkov (možna sta tako MPEG-2 kot tudi MPEG-4) racionalnejši, in v pasovni širini (frekvenčnem področju, kanal), ki je potrebna za prenos enega programa v analogni obliki, sočasno prenese do 10 digitalnih programov. UPC trenutno uporablja standard MPEG-2, konec leta pa naj bi bili na voljo tudi sprejemniki s podporo MPEG-4.

PRETVORBA SEM, PRETVORBA TJA …

Uporabnike verjetno zanima, ali je digitalna kabelska televizija boljša od analogne. V teoriji seveda je, vendar teorija za zdaj nima skoraj nič skupnega s prakso. Operaterji programe pridobivajo na več načinov, največkrat prek satelitov oziroma zemeljskih podatkovnih povezav. Ti kanali so v nekaterih primerih že digitalni, vendar uporabljajo različne kodeke, nekateri pa so tudi v analogni obliki. Da je vse skupaj še huje, vprašanje ni, v kakšni obliki so programi preneseni do operaterja, temveč v kakšni obliki so narejeni. Z drugimi besedami, digitalni TV-program je boljši od analognega zgolj, če v procesu oblikovanja in prenosa ni ničesar analognega. Temu pa ni vedno tako. Nekatere programe še vedno snemajo z analogno tehniko, nato pa jih pretvorijo v digitalno obliko, da so primerni za prenos prek satelita. Na drugi strani jih operaterji pretvorijo v analogno obliko ali pa jih kodirajo z drugim kodekom, pošljejo prek svojega omrežja in tam jih morda sprejemniki spet pretvorijo. Vsaka takšna pretvorba vpliva na kakovost slike in pa tudi zamik pri predvajanju. Kar lahko vidijo vsi, ki že imajo doma digitalno kabelsko televizijo. Zamik je očiten na primer pri spremljanju prvega programa televizije Slovenije na analogni in digitalni shemi.

KAJ PA DOSEDANJE INVESTICIJE?

Če nimamo televizorja z digitalnim sprejemnikom, tako pri IP-televiziji kot tudi pri digitalni kabelski televiziji, obstoječi televizor postane zgolj neumen (morda tudi predrag) zaslon za prikaz slike. V večini primerov se moramo odpovedati njegovim dodatnim funkcijam (PIP, PAP). Obe obliki le do neke mere ščitita dosedanje investicije v avdio-vizualno opremo, kar je kolateralna škoda prehoda z analogne na digitalno televizijo. Digitalna kabelska televizija je v tem primeru nekoliko prijaznejša do uporabnika, a zgolj zato, ker so sočasno z digitalnimi na voljo tudi analogni programi. Če tega ne bi bilo, bi bil položaj enak.
KAKO SE LAHKO ZNAJDETE?

Je pa UPC-jeva ponudba prijaznejša do družin, ki bi rade imele več kot zgolj ene televizor. Vzemimo konkreten primer. Na prvi televizor priključite sprejemnik za digitalne programe, na vseh drugih pa še vedno spremljate analogne programe. V tem primeru so mesečni stroški skoraj enaki dosedanjim. Ne pa čisto. Namreč, kdor se bo odločil za spremljanje digitalnih programov, bo namesto sedanjih 16 evrov, plačeval mesečno 18 evrov. Zadeva se je torej podražila. Ker so digitalni kanali vedno tam, je dovolj preprosto, da kupite sprejemnik (STB ali TV), tega priključite in ostanete pri naročnini 16 evrov mesečno. Za sprejem programov osnovnega digitalnega paketa namreč kartica, ki jo vtaknete v sprejemnik, ni potrebna. Prej omenjena razlika 2 evra je zgolj naročnina (plačilo) za sprejemnik, ki vam ga dajo. Torej ne drži UPC-jeva trditev, da vam prvi sprejemnik zagotovijo brezplačno.
Način delovanja digitalne kabelske televizija daje nekaj manevrskega prostora, kako za čim manj dobiti čim več. Gre za že znano zadevo, skupno uporabo kartice, o čemer smo pred kratkim že pisali. Zadeva sicer ni legalna, je pa kar nekaj primerov njene uporabe. V tem primeru bi lahko prišlo do tega, da bi na eno kartico več uporabnikov spremljalo plačljive programe. Ne bo pa UPC v celoti oškodovan, kot na primer pri »kraji« storitve Lastovka, saj bodo vsi ti še vedno plačevali vsaj minimalni priključek.http://www.mojmikro....i/popolna_zmeda


http://sl.wikipedia....alna_televizija


Ta članek je najboljše, kar sem našel na to temo. Namreč postavlja se kar nekaj vprašanj. Najbolj me zanima naslednje :

Gledal sem prispevek na RTVSLO, v katerem so povedali, da kdor ima kabelsko ne rabi za nič skrbet. Samo tisti, ki gledajo TV prek anteno, bodo morali nabavit neke sprejemnike/dekoderje (ne vem točno kaj).

Po drugi strani pa imamo na našel lokalnem TV kanalu obvestilo, v katerem piše, da bomo morali nabavit neke kartice, ker se uvaja digitalna televizija.

Torej, kako bo zdaj s tem :confused

Če se kdo malo bolj spozna na to temo bomo verjetno vsi veseli če bo delil svoje znanje z nami :)

EDIT: Tema je odprta tudi v tehniki, ampak verjetno večina tega podforuma ne spremlja tako pogosto kot tega, lahko pa se prenese tista tema sem.

Urejal Skuna, 26.12.2009, 23:35.

Freude am fahren :)
Prikaži več možnosti


joda
joda

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 27 022
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW E30 MT1

#2

Hay!

....rabiš (če nimaš kabeljske) zunanjo digitalno anteno,ki je samo za odtenek različna od navadne:-D....ojačevalec ter F konektor,ter sprejemnik,za sprejem digitalnih zemeljskih kanalov:ok2.....boljši stanejo okoli 150€

lp

joda
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


Dominus
Dominus

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 1 945
 • Lokacija: Koper
 • Avtomobil: kolo

#3

@skuna
Edini link, ki bi ga moral najti je http://dvb-t.apek.si/. Imaš spisek programov, oddajnikov, vse razlage...
Tvoja obnova ima nekaj napak. Dvb-t kr dela in ni v testni fazi ;) Pri nas je standard mpeg4 in si z mpeg2 dekoderjem ne moreš nič pomagat(razen če živiš pri meji in gledaš samo tuje programe).
Kdor kupuje novo televizijo mora pač pazit, da ima dvb-t mpeg4 dekoder(z aac za zvok). Druga opcija pa je škatla, ki ima svojega daljinca in se priklopi na scart-cena cca 150EUR.
Prešaltal iz e39 528i na bicikel :metalc
Prikaži več možnosti


oracle
oracle

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 11 196
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: 530dA, X1 Xdrive 2.0dA

#4

kako pa je s TV sprejemniki v naših bmwjih? se bo dalo kaj "poceni" uredit, al bo treba kompleten sprejemnik menjat?
Prikaži več možnosti


damci
damci

  Navi guru

 • Uporabnik
 • Sporočil: 10 161
 • Lokacija: Maribor
 • Avtomobil: BMW F11 530dA Luxury Ind.

#5

tv tuner menjat za digitalnega
@Jerry: Tako da ti se kar do Miholda zapelji in upaj, da bo imel čas... ker je čakalna vrsta nanj daljša kot pri kurbi, ki daje zastonj.
Prikaži več možnosti


Skuna
Skuna

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 3 903
 • Lokacija: Pressburg
 • Avtomobil: BMW e39 523i & e60 520i

#6

@skuna
Edini link, ki bi ga moral najti je http://dvb-t.apek.si/. Imaš spisek programov, oddajnikov, vse razlage...
Tvoja obnova ima nekaj napak. Dvb-t kr dela in ni v testni fazi ;) Pri nas je standard mpeg4 in si z mpeg2 dekoderjem ne moreš nič pomagat(razen če živiš pri meji in gledaš samo tuje programe).
Kdor kupuje novo televizijo mora pač pazit, da ima dvb-t mpeg4 dekoder(z aac za zvok). Druga opcija pa je škatla, ki ima svojega daljinca in se priklopi na scart-cena cca 150EUR.


To je članek iz revije Moj Mikro, je pa star že eno leto, ampak je najboljši, kar sem jih našel.

To z to škatlo mi ni najbolj jasno. V tistem prispevku so rekli da kdor ima kabelsko ne rabi nič delat, tisti ki pa gledajo prek antene pa jo morejo nabavit.

Na našem lokalnem CATV pa piše, da morajo vsi pogodbeni naročniki nabavit kartico in da se jo lahko kupi na sedežu Telemach-a (nekaj v tem smislu).

Z besedno zvezo ''pogodbeni naročniki'' mislijo na vse nas, ki mamo ''navadno'' kabelsko ali je to kaka posebna vrsta (npr. da bi tisti, ki imajo antene sklenli neko pogodbo) ?
Freude am fahren :)
Prikaži več možnosti


sidney70
sidney70

  Strokovnjak za sadno medicino

 • Uporabnik
 • Sporočil: 5 374
 • Lokacija: Tirole
 • Avtomobil: VW

#7

zadeva je ze kar stara nekaj casa ... ampak mislim, da tisti, ki imamo kabelske, ip in sat sprejemnike nismo bili prevec pozorni na to ... no nekaj nas je mal bolj usekanih na to in nas malce bolj zanima, ceprev tega nimamo ... dvb-t sem mel doma ... na testiranju ... in lahko recem, da je to odlicna zadeva ... pri nakupu pa je biti posebno pozoren tole : za sprejem v Sloveniji je nujna podpora za standard kodiranja MPEG-4 (H.264 za sliko in AAC za zvok). ... zadeva bo nadomestila klasicno televizijo (zemeljsko) .... prednost vsega pa je, da ni narocnine, tam, signal je lahko sibkejsi in seveda slika, ki je zelo kavlitetna....
Prikaži več možnosti


Dominus
Dominus

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 1 945
 • Lokacija: Koper
 • Avtomobil: kolo

#8

To z to škatlo mi ni najbolj jasno. V tistem prispevku so rekli da kdor ima kabelsko ne rabi nič delat, tisti ki pa gledajo prek antene pa jo morejo nabavit.

Na našem lokalnem CATV pa piše, da morajo vsi pogodbeni naročniki nabavit kartico in da se jo lahko kupi na sedežu Telemach-a (nekaj v tem smislu).

Z besedno zvezo ''pogodbeni naročniki'' mislijo na vse nas, ki mamo ''navadno'' kabelsko ali je to kaka posebna vrsta (npr. da bi tisti, ki imajo antene sklenli neko pogodbo) ?


Če že imaš kabelsko(ali siol tv itd...), drugega pač ne rabiš. Vse programe "loviš" že preko kabelske. Zakomplicira se, če kabelsko prekineš, ker ti na star način(obična antena) ne bo več nič lovilo. V tem primeru potrebuješ nov dekoder(škatla, kamor vtakneš staro anteno in jo priklopiš na tv), veliko novih tv-jev ima ta dekoder že vgrajen(pazit na standarde pri nakupu!!!).
Razumeš?
Prešaltal iz e39 528i na bicikel :metalc
Prikaži več možnosti


Iztok Z.
Iztok Z.

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 20 778
 • Lokacija: EMONA
 • Avtomobil: BMW x

#9

Problem bodo večinoma imeli le tisti, ki imajo samo klasično TV z raznimi sobnimi ali strešnimi antenami. Ta problem bo še zelo velik, ker prenos digitalnega signala za razliko od sedanjega analognega zahteva veliko kvaliteto, kar pa je na področju SLO težko zagotoviti.

To sem praktično zelo dobro videl, ko sem pred meseci testiral ta dekoder, ki pri nas stane cca. 95€.

Zato bo ob prehodu na digitalni sprejem ostalo brez TV signala skoraj polovica tistih, ki jim je analogen signal sedaj edina možnost. Če ne bodo slabe volje zaradi nenadnega mrka slike pa bodo še bolj potem, ko bodo kupili kar drag dekoder in še vedno nič videli ... to bo še zanimiva štorija o našem RTV napredku ...

Don't drive faster than your angel can fly...¯\_(ツ)_/¯

Prikaži več možnosti


peroa
peroa

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 1 940
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: Rog

#10

Problem bodo večinoma imeli le tisti, ki imajo samo klasično TV z raznimi sobnimi ali strešnimi antenami. Ta problem bo še zelo velik, ker prenos digitalnega signala za razliko od sedanjega analognega zahteva veliko kvaliteto, kar pa je na področju SLO težko zagotoviti.

To sem praktično zelo dobro videl, ko sem pred meseci testiral ta dekoder, ki pri nas stane cca. 95€.

Zato bo ob prehodu na digitalni sprejem ostalo brez TV signala skoraj polovica tistih, ki jim je analogen signal sedaj edina možnost. Če ne bodo slabe volje zaradi nenadnega mrka slike pa bodo še bolj potem, ko bodo kupili kar drag dekoder in še vedno nič videli ... to bo še zanimiva štorija o našem RTV napredku ...


Ne vem, pravijo, da je za dig. lahko tudi slabši signal.

Kaj ga biksate. Signala rabiš manj, kot pa za analogno. ravno zadnjič sem montiral enega LGja, na sobno anteno skozi zid je lovilo brez zatikanja in kockanja, medtem ko so bili analogni negledljivi. še ko sem dal anteno na podstrešje, so bili vsi analogni zelo slabi, digitalno pa brez problema, celo HD dela. Fora pri digitalnem je ta, da z refleksijami dobiš boljši sprejem (zaradi značilnosti SFN omrežja in s pomočjo zaščitnega intervala), za analogno pa rabiš direkt videt oddajnik, pa še to nobenga hriba za sabo in boš imel tako sliko kot na digitalni (ok, boljšo - za tiste natančneže, ki poznajo razliko med kompresirano in raw sliko).


NO soup for YOU.

Objavljena slika
Prikaži več možnosti


Iztok Z.
Iztok Z.

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 20 778
 • Lokacija: EMONA
 • Avtomobil: BMW x

#11

Ne vem, pravijo, da je za dig. lahko tudi slabši signal.

Poizkusi v praksi pa boš videl. Jaz sem poizkusil ... :)

Don't drive faster than your angel can fly...¯\_(ツ)_/¯

Prikaži več možnosti


joda
joda

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 27 022
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW E30 MT1

#12

Hay!

Problem bodo večinoma imeli le tisti, ki imajo samo klasično TV z raznimi sobnimi ali strešnimi antenami. Ta problem bo še zelo velik, ker prenos digitalnega signala za razliko od sedanjega analognega zahteva veliko kvaliteto, kar pa je na področju SLO težko zagotoviti.

To sem praktično zelo dobro videl, ko sem pred meseci testiral ta dekoder, ki pri nas stane cca. 95€.

Zato bo ob prehodu na digitalni sprejem ostalo brez TV signala skoraj polovica tistih, ki jim je analogen signal sedaj edina možnost. Če ne bodo slabe volje zaradi nenadnega mrka slike pa bodo še bolj potem, ko bodo kupili kar drag dekoder in še vedno nič videli ... to bo še zanimiva štorija o našem RTV napredku .......kupili bodo sprejemnik za digitalno zemeljsko televizijo,ker jim drugega ne bo preostalo:ok2 in nabavili sobno DTT ali nove zunanje DTT antene,ali predelali stare:cool

lp

joda
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


Nixxon
Nixxon

  Tajnik BMW avto kluba Slo

 • Globalni moderator
 • Sporočil: 56 176
 • Lokacija: Vrhnika
 • Avtomobil: Rdeča raketa

#13

Je potrebno tudi nove antene? Jaz sem vedno mislil da bo treba samo settop box priklopit na tastaro anteno in bo špilalo.
Objavljena slika
Jože, počivaj v miru. Hvala za vse.
Prikaži več možnosti


joda
joda

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 27 022
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW E30 MT1

#14

Hay!

Je potrebno tudi nove antene? Jaz sem vedno mislil da bo treba samo settop box priklopit na tastaro anteno in bo špilalo....odvisno kakšna je stara antena:-D :)

lp

joda
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


Nixxon
Nixxon

  Tajnik BMW avto kluba Slo

 • Globalni moderator
 • Sporočil: 56 176
 • Lokacija: Vrhnika
 • Avtomobil: Rdeča raketa

#15

Nimam pojma, nekaj špriklastega na podstrešju. :-D
Objavljena slika
Jože, počivaj v miru. Hvala za vse.
Prikaži več možnosti


Vinci
Vinci

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 4 362
 • Lokacija: Ljubljana

#16

Pri nas doma dela normalno preko antene iz nekje leta 1988. Mislim, da so se takrat o digitalni TV pogovarjali samo znanstveniki. :)
Prikaži več možnosti


GGREGA
GGREGA

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 607
 • Lokacija: južni rob Kranjskega polja
 • Avtomobil: francoz

#17

kako bo pa pri nas ki imamo lastovko :)
vse se da samo denar moraš imeti :laugh
Prikaži več možnosti


Bishop
Bishop

  bivši nick B.I.S.H.O.P.

 • Uporabnik
 • Sporočil: 1 429
 • Lokacija: Vodice
 • Avtomobil: Ford KA+ 1.2 Trend TI-VCT

#18

kako bo pa pri nas ki imamo lastovko :)

Sej Lasovka TV je digitalna? ali pač ne?:confused
Objavljena slikaI DIDN'T DO IT! LAWYER FUCKED ME!
Glory Glory Man. United!!!
Prikaži več možnosti


Iztok Z.
Iztok Z.

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 20 778
 • Lokacija: EMONA
 • Avtomobil: BMW x

#19

Je potrebno tudi nove antene? Jaz sem vedno mislil da bo treba samo settop box priklopit na tastaro anteno in bo špilalo.

Anten ne bo treba menjat :cool

Don't drive faster than your angel can fly...¯\_(ツ)_/¯

Prikaži več možnosti


Mat xxl
Mat xxl

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 9 708
 • Lokacija: LJUBLJANA
 • Avtomobil: BMW logicno

#20

Sej Lasovka TV je digitalna? ali pač ne?:confused


DA seveda je , samo to je povsem drug sistem od prizemnega oddajniškega RTV - jevskega sistema !

Torej na Lastovki ne bo takih sprememb ! :ok
Prikaži več možnosti
-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.