Skoči na vsebino

Motorna kosa (na laks)

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
100 odgovorov v temi
Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 9 737
  • Avtomobil: avtomatik

Živjo :wave

Sem pred nakupom motorne kose in bi vas prosil za kak nasvet... Sem prebrskal že več forumov in precej tem, ampak so že stare...
Also, zadevo potrebujem za košnjo trave v vinogradu in sadovnjaku. Točne obdelovalne površine ne vem - bom pogledal na pogodbo in sporočim :ok. Je pa teren - sploh sadovnjak (oz. breg nad sadovnjakom) zelo strm, prehodi med terasami pa niso problem. Vsekakor bom dal prednost lažji košnji v bregu.

1. Znamka: nisem se še odločil, kakšnega krša pa ne mislim kupovat. V poštev pridejo zadeve kot Husqvarna :cool :metalc (odlične izkušnje ostalih njihovih izdelkov), Jonsered, Stihl, mogoče Honda s 4-taktnim motorjem.
2. Moč motorja: čakam še na nekaj mnenj, ampak zadeva s cca 1,5kW motorjem bi morala zadoščat, ali kako :zmeden? Kosil bom najmanj 1x na mesec, tako da trava ne bo ne vem koliko velika.
3. Način "držanja": nahrbtna kosa mi ni preveč všeč, bolj se mi dopadejo kose, ki se obesijo na telo preko naramnice oziroma oprtnika. Nimam pojma, ali se za v strm breg boljše obnese takšna z J ročajem ali takale z __ ročajem.. Predlogi :).
4. Od kosilnih glav bom vsekakor poizkusil dobiti uležajeno glavo, npr. t3(4,5)x5. Mogoče kdo ve: če slučajno ne bo zraven (nekaj kos je standardno opremljenih s standardno s polavtomatsko glavo T35), se jo najbrž lahko dokupi, zamenja, oz. jo že v štartu na željo zamenjajo - z doplačilom, seveda)... Nož za travo imajo itak vsi modeli zraven, list krožne žage je pa treba pri vseh dodatno kupiti.

En tolk sem zaenkrat naštudiral. Če ima kdo kak nasvet kaj kupiti, kaj je še treba upoštevati, se priporočam :beer. Bi bilo pa sploh super, če bi kakšno tako zadevo lahko pred nakupom stestiral. Če ima kaj podobnega v okolici Slov. Bistrice, se priporočam. Lahko tudi Slov. Konjice (se tako in tako peljem mimo), Šmarje pri Jelšah...

Hvala lepa,

Andrej
:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nono

Član KOS
Prikaži več možnosti

miha84
miha84

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 4 448
  • Avtomobil: Citroen AX

Stihlove 4T-mix kose so zakon :ok. http://unicommerce.s...e_motorne_kose/ Glede na tvoje potrebe, bi ze model FR130 zadoscal :ok
Prikaži več možnosti
    • Andy04 je všeč

romanno
romanno

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 831
  • Avtomobil: ČRN KARAVAN

Jst bi ti priporočal nahrbtno laksarco, neglede na to, koliko imaš. Kot praviš, imaš strm teren in tam je še toliko boljša, kot ostale. Ker če ti recimo drsi, se moraš kje oprijet, je še kako pomembno, da imaš čimmanj v rokah in čimveč na hrbtu. Če dam za primerjavo hojo v trgovino in hojo v hribe. Za v trgovino je vseeno, kaj imaš, al vrečko, ruzak, al neki vmes - tako je tudi z koso, če kosiš samo par kvadratov veliko ravno zeleničko.
Če pa greš v hribe, pa je pomembno, da je dober ruzak, ne pa vrečka. :ok

no, jst imam doma Kawasaki koso, če te zanima, ti lahko povem še moč (grem pogledat), je pa med močnejšimi. Kosi tudi BP z tadebelim laksom travo visoko pol metra+. Pač moči tle ni nikoli preveč. Jst sm tut reku, da bom vedno kosil malo travo (tudi s to močnejšo nahrbtno kosilnico), ker se pač igraš, napram veliki, ko moraš kar delat.
Sam vedno pride kaj vmes, da me trava prehiti.

Torej, če povzamem, če rabiš več kot 10 minut v rundi za košnjo, vzemi nahrbtno koso in ne čisto tašvoh :ok
LP
BMW....:drink
BMW Dolenjska.... :respect :beer:drunk
Prikaži več možnosti
    • Andy04 je všeč

markbmw
markbmw

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 930
  • Avtomobil: bmw 318is

Imam jonsered bc 2040,in ti lahko povem da sem zadovoljen,disk ki je zraven ni vreden nič,ponavadi moraš glavo za laks dokupit,pravtako laks kosi boljše.
Prikaži več možnosti
    • Andy04 je všeč

Kassari
Kassari

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 977

mi imamo stihl fs 350 že ene 8 let in je zakon, sam je stala skoraj 200jurjev, ima 1.6kw, gor maš lahko klino, laks, disk, sam pazi, če s tako močjo in nožem okoli majhnih dreves ali trte kosiš, lahko hitro odbiješ drevo :) za laks je pa fajn moč, ker lahko kosiš pol metrsko travo in nikol ne zamori.

edit. evo jo

Urejal Kassari, 21.03.2011, 16:58.

ROSES ARE GREY
VIOLETS ARE GREY
ROFL IM A DOG

Prikaži več možnosti
    • Andy04 je všeč

komandantmark
komandantmark

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 898

Mi imamo SOLO motorno koso. Je narejena u Nemčiji in se je izkazala za odlično, trpežno in oh in sploh. Uporabljam jo na vikendici, kjer z njo kosim travo, šibje, mlada drevesa, malo debelejša drevesa (do 4 cm premera- ja, bolj žagam :D ). Vse to s štirikrakim nožem.
Za travo je fajn imet nitko s kovinskim jedrom ker je precej močnejša od tiste navadne cevke. Za kakšno hudo žaganje imaš zraven cirkular, ni zadeve da je ne prežaga.
Ima nekje okoli 2,8 - 3 KM. Koštala je okoli 380 € in je za to ceno ravno tako dobra če ne celo boljša od Husqvarne. Dva meseca je bila skoraj nonstop v pogonu in še vedno dela kot nova. In to ni bilo samo košenje travce ampak krčenje đungle, kot sem zgoraj opisal :D .

Aja, je kompletna v enem kosu (imaš samo dve udobni naramnici s katerima si koso obesiš na hrbet) in ni nobenega problema z neudobnostjo. Pa ročaj je tist širok (rogovi) in ne tisti okrogli.

EVO ŠE LINK ;) http://www.solo-germ...104&sprache=_en

Jst sem jo kupil v neki trgovini blizu vrhnike (Rotar sth)

Urejal komandantmark, 21.03.2011, 20:19.

Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

Hvala lepa za mnenja - zelenjava na poti ;).

Da ne bom vsakega citiral in nabijal postov :hihi bom kar stlačil vse v en post.

1. @miha84: Stihl & Jonsered: sem že napisal, da je v ožjem izboru in glede na vaše dobre izkušnje si ga bom podrobno vzel pod drobnogled. No, poleg kvalitete pri meni veliko vlogo igra tudi dober servis - če se da, v bližini.
2. @romanno, glede na to, da sem cca 24 let živel na 35ha veliki gorski kmetiji (850 m.n.v.), se bregov ravno ne bojim :ok. Če bo le kje prilika, bom stestiral tudi tole nahrbtno koso.
Glede časa košnje oz. velikosti parcele: ni samo 10min košnje, ampak je po besedah prejšnjega lastnika (pa ni kakšen mečkač :ok) od 2 ~ 3 ure. Parcela je velika - takole na palec - dobrih 2000m2. Sem skoraj spet postal kmet :metalc.
3. @markbmw: za travo bo laks, ne skrbi.
4. @kassari: a da da cca 1,5kW motor tolk od sebe :eek? Pol je pa tole maximum glede na mojo uporabo.
5. @komandantmark: o solo motornih kosah se tudi sliši same pohvale, ja. Nisem pa preverjal, kako je kaj s servisi. Še eno vprašanje: imaš mogoče kak link do nitke s kovinskim jedrom? Đungle na parceli ni, če pa že bo kaj za podret (če si mislil tko kot jaz, na :dama, si pokvarjen :umruodsmeha), imam pa tudi svojo motorno žago - Husqvarna - itak :laugh - mislim da model 264XP.

Se pravi imate vsi ročaje na one rogove - nihče nima J ročaja (link v prvem postu)???

LP A.

Urejal Andy04, 21.03.2011, 21:23.

Član KOS
Prikaži več možnosti

komandantmark
komandantmark

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 898

Nitko sem kupil v kolutu v isti trgovini kot koso. Ubistvu izgleda kot navadna nitka-cevka z žico v sredini. Upam da si lahko predstavljaš, ker res nisem našel nobenega linka, pa tudi poslikati nemorem ker je vse skupaj 400km stran.
Za servis pa nimam pojma kako je. Na srečo ni neka komplicirana zadeva.
Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

Nitko sem kupil v kolutu v isti trgovini kot koso. Ubistvu izgleda kot navadna nitka-cevka z žico v sredini. Upam da si lahko predstavljaš, ker res nisem našel nobenega linka, pa tudi poslikati nemorem ker je vse skupaj 400km stran.
Za servis pa nimam pojma kako je. Na srečo ni neka komplicirana zadeva.

Ni pene :beer
LP A.

Član KOS
Prikaži več možnosti

Matejz90
Matejz90

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 658
  • Avtomobil: Volvo S80 2.4

Za olesenele dele je disk...za travo pa itak vrvica...jaz se zelo mantram s koso katera ni za na hrbet, celega te spretrosi, tako da večer komaj juho ješ, tako, da bi se kar odločil za koso katero nosiš na hrbtu...Nimam za veliko kositi, kako mejo in za hišo kako ščavje pa če 1 uro delaš z njo se kar natrpiš, pa če nimaš dobrih naramnic potem se ti vse zareže not v ramo, tako da kupiti nekaj kar je boljše ne da je slabše...Moč...no ja...več je boljše...pa teža mora biti zmerna, ker če je pretežka, pa kot praviš da imaš 2000 m2 potem boš res nasankal če boš nabavil tisto katera ni za na hrbet...
Prikaži več možnosti
    • Andy04 je všeč

jako
jako

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 12

Imam Stihl FR450 - 2.9kM in mi je premočna v vseh pogojih.
Mene moti, da imajo vse nahrbtne (kar sem jih pač sproval) prekratek drog,
in moram imati vedno malo upognjen hrbet... preveri dolžino pred nakupom.
Prikaži več možnosti
    • Andy04 je všeč

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

Update: danes sem klical v intergozd KR, kjer mi je prijazna prodajalka vse lepo razložila.

Če pride slučajno komu prav tole okoli ročajev: kosa s takima ročajema priporočajo skoraj pod nujno pri uporabi cirkularja in priporočljivo pri zahtevnejših terenih.

Drugi teden grem v trgovino še na praktični ogled in mogoče celo na preizkus. Nahrbtne kose imajo tudi. Pol pa samo še izberem firmo pa gremo v šoping.

LP A.

Član KOS
Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

Imam Stihl FR450 - 2.9kM in mi je premočna v vseh pogojih.
Mene moti, da imajo vse nahrbtne (kar sem jih pač sproval) prekratek drog,
in moram imati vedno malo upognjen hrbet... preveri dolžino pred nakupom.

Hvala za mnenje... Pol sem očitno okoli moči kar pravilno ocenil :).
LP A.

Član KOS
Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

Za olesenele dele je disk...za travo pa itak vrvica...jaz se zelo mantram s koso katera ni za na hrbet, celega te spretrosi, tako da večer komaj juho ješ, tako, da bi se kar odločil za koso katero nosiš na hrbtu...Nimam za veliko kositi, kako mejo in za hišo kako ščavje pa če 1 uro delaš z njo se kar natrpiš, pa če nimaš dobrih naramnic potem se ti vse zareže not v ramo, tako da kupiti nekaj kar je boljše ne da je slabše...Moč...no ja...več je boljše...pa teža mora biti zmerna, ker če je pretežka, pa kot praviš da imaš 2000 m2 potem boš res nasankal če boš nabavil tisto katera ni za na hrbet...

Bom preizkusil tudi nahrbtno varianto... Ne vem, koliko imaš staro koso, ampak po sliki mi zdajšnji oprtniki oz. naramnice ne izgledajo slabo. Oglej si video v postu #5 :ok.
LP A.

Član KOS
Prikaži več možnosti

bmwbmw
bmwbmw

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 310
  • Avtomobil: e30-330,e39,3x-e36,3xclio

kupi dobro da se ti ne zgodi kaj takega:eek

Prikaži več možnosti

Plavi
Plavi

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 549
  • Avtomobil: F10

Andy sori, da si sposojam temo..
Ve kdo mogoče, če obstajajo navadne ne na laks, električne kosilnice z mulčenjem?
Rabim za manjšo travco, ravno, vse skupaj 250m2 trate.
hvala,lp

Urejal Plavi, 23.03.2011, 22:11.

Količina pameti na svetu je konstanta. Število ljudi na svetu pa se povečuje. A. E.
Prikaži več možnosti

Matejz90
Matejz90

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 658
  • Avtomobil: Volvo S80 2.4

Bom preizkusil tudi nahrbtno varianto... Ne vem, koliko imaš staro koso, ampak po sliki mi zdajšnji oprtniki oz. naramnice ne izgledajo slabo. Oglej si video v postu #5 :ok.
LP A.

Imam doma Husquarna 323c 1.2 konjsko Stihl FS38 0.88 konjsko ter neko M-tec M32D 1.34 konjsko...so kar majhne pa lahke ampak res za čisto malo kosit okoli ker pravim da te vse predrma ko moraš dalj časa kosit, pa še potem si v nekem čudnem položaju sploh pri m-tec ker ima rogle preširoke za mene, pri ovima dvema pa dobiš še kak žulj zaradi "čudnega" držala, za kaj resnega jim moči itaq primanjkuje, dobro, da imamo konje pa tam okoli trakov spokosiš pa je mir, malo še okoli jarkov, ceste, meje med njivami in za hišo, če ne bi moral ohoho za pokosit, konji pa fajn popapcajo in ostrižejo travico do milimetra...Še najraje pa kurblam kar BCS-ko za kaka bolj večja dela, s temi laksarcami pa samo ven popraviš kjer ne moreš priti z BCS-ko. Sem pa probal enkrat sosedovo nahrbtno Stihlarco, pa je glih za mene narejena, ni nič teže v rokah kot pri ostalih, na ramenih je teža lepo razporejena, moči zadosti in se ne šopa ter ustavi, se ne zmantraš tako hitro ker ti ni treba celega telesa v eno stran vlečt itd...teh 4-6 kil kot imajo te laksarce po določenem času postane kar 20 kil ko se telo začne utrujati ko imaš 2 ali 3 ure za kositi...mah ja mogoče te rekli da sem razvajen ampak kaj češ, komentiraš lahko :)
Prikaži več možnosti

romanno
romanno

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 831
  • Avtomobil: ČRN KARAVAN

Ne, imaš kar prav. Meni nobena ta, k jo držiš v rokah, ni všeč za več dela. Pa sem probal navadno in tisto z rogovi.

Drugače pa če želi kdo, lahko pride k men spomladi in proba kosit, lahko cel vinograd. :ok2
Aja, sem pogledal, imam Kawasaki TH48.
LP
BMW....:drink
BMW Dolenjska.... :respect :beer:drunk
Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

Andy sori, da si sposojam temo..
Ve kdo mogoče, če obstajajo navadne ne na laks, električne kosilnice z mulčenjem?
Rabim za manjšo travco, ravno, vse skupaj 250m2 trate.
hvala,lp

Ni pene :beer. Zato je ta tema :ok.
LP A.

Član KOS
Prikaži več možnosti

OffsummeR
OffsummeR

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 334

Doma mamo Alpino ze sigurno 12,13let. Je nahrbtna,za tip bi mogu pogledat.skoraj vsak teden,ali na 14dni pokosim cca 500m^2,do pred enega leta se vec ker smo mel vinograd,vse je po bregu,in ce nebi bla nahrbtna,bi naje.b.al.
Ne it na min.z mocjo,ker se bo zgodilo,da ne bos vsak teden kosil,potem pa trava kar zraste. Nejleps je kosit,ce mam zunaj nekje 20cm laksa. Letos bo drugo leto kar mam tak laks,da je notr zajlica in mi je bols od navadnga.
Ja,naj te pa opozorim na mazanje. Jst pred vsako drugo kosnjo podmazem z mazalico koleno kjer pride glava,ker ce ti ta "ribne" bos dal zanjga skor polovico laksarce.

lp

Urejal OffsummeR, 24.03.2011, 16:22.

Objavljena slika
Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.