Ribice v akvariju se sicer zdijo blazno enostavne in nezahtevne živalice, vendar naj povem, da je akvaristika zelo zahtevna zadeva. Vsi smo se verjetno učili na hard way, tudi jaz, ko mi je vse crkovalo

Ampak potem ko osvojiš znanje glede samega sistema (kemija vode, osvetlitev, kako skrbeti za ribe...) je res zelo malo dela z akvarijem. Pri akvaristiki je tudi zanimivo, da večji kot je akvarij, manj je dela z njim

Glede tiste "holiday" hrane - to je največje sr... kar vem. Ti pa čistilec sigurno ni poginil zaradi nje. Poginil je verjetno zato, ker je hrana, ki je ribe niso jedle, v akvariju razpadala in s tem so se v vodi kopičili nitriti, ki so za ribe smrt (nekatere so bolj občutljive na to, nekatere manj, samo pri stalni izpostavljenosti z nitriti, bodo slej ko prej vse poginile). In spet smo pri zgoraj omenjeni kemiji vode, ki je zelo zahteven - sama sem vsaj kakšen mesec brala forume o akvaristiki, da sem to osvojila. Se pa splača - zdaj imam že skoraj 5 let akvarij, s katerim nimam problemov. Pri prejšnjem manjšem akvariju sem pa živce izgubljala, ker nisem nič prebrala o samih osnovah akvaristike.
Glede starih rib - me prav zanima katere vrste so. Predvidevam pa, da so ti samčka gupija ubile zato, ker so pač vrsta rib, ki ne prenašajo rib z dolgimi, pisanimi plavutmi (npr. take vrste so žalovalke, siamska bojna ribica...). Samice so ti pač pustile na miru zato, ker nimajo ravno tako lepih repov, kot samčki

Tista riba, ki si jo gledal v trgovini (rdeča z dolgimi plavutmi, ki ne prenese samcev) je verjetno siamska bojna ribica (betta splendens). In ni bila baba, ker se pri tej vrsti rib samci ne prenašajo med seboj in se pobijejo, če se v akvariju najdeta vsaj 2 primerka

Samice te vrste pa so totalno nezanimive. Evo sliko samca:

Druga riba (črna z rdečim repom) pa je verjetno bicolor oz. črna mrenica (Epalzeorhynchus bicolor). In ja, je agresivna, zato potrebuje velik akvarij, pa tudi samo en parček imaš lahko notri. Je pa drugače tudi prevelika riba za tvoj akvarij, tko da kar pozabi

Aja, pa eno pravilo ti povem - ne poslušaj prodajalcev v trgovini, ker jih večina nima pojma. Razen če misliš iti ribe kupovat v mr.pet v btc-ju, tam je pa druga zgodba - tam jih lahko poslušaš

Glede na to, da želiš obdržat gupije, ki so živorodke, ti predlagam, da zraven kombiniraš le živorodke. Ikrnic raje ne mešaj zraven. Aja, pa ko boš oddal stare ribe, kupi le enega samčka gupija, pa mogoče še čistilca in to je to - ker glede na to, kako hitro se gupiji razmnožujejo, bo čez eno leto akvarij že premajhen.
Tko, zaenkrat dosti iz moje strani