Skoči na vsebino

 

Kateri kuhinjski noži?

- - - - -

 • Prijavi se za objavo odgovora
66 odgovorov v temi
matogato
matogato

  Začetnik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 183
 • Lokacija: Ljubljana

#61

Tukaj imaš dobre nože:

http://www.osterrob.si/

 

Dober in poceni brusilec:

https://www.ceneje.s...ll-sharp-857000


Prikaži več možnosti


tristan01
tristan01

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 3 560
 • Lokacija: Postojna
 • Avtomobil: F31 318dTA (2013)

#62

Tukaj imaš dobre nože:

http://www.osterrob.si/

 

Dober in poceni brusilec:

https://www.ceneje.s...ll-sharp-857000

 

Zanimiva ponudba nožev in dodatne opreme, med drugim tudi brusi.

 

Fiskars brusilec pa je samo za v smeti. Ga imam doma in ima en velik konstrukcijski kiks. Solidno nabrusi raven dela noža, krivine pa ne, saj takrat z delom noža že drsaš po prozorni zaščiti. Pa tudi nabrusi tale zadeva bolj kot ne za dvakrat rezat, potem pa so noži spet skrhani. Da bom več brusil kot rezal tudi nimam časa.

 

Kot kaže bom res moral nabaviti klasičen brus, kot jih ponujajo na prvem linku.

 

LP Tristan01


Prikaži več možnosti


Mat xxl
Mat xxl

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 10 228
 • Lokacija: LJUBLJANA
 • Avtomobil: BMW

#63

Samo ste pa specialisti in se vtaknete v detajle ......   se mi včasih zdi, kot, da sem na kakem mesarskem forumu .   ;).


Prikaži več možnosti


mihaing
mihaing

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 6 383
 • Lokacija: Kuća
 • Avtomobil: prdalica

#64

Samo ste pa specialisti in se vtaknete v detajle ......   se mi včasih zdi, kot, da sem na kakem mesarskem forumu .   ;).

Sej hvala bogu, da se vsaj v nože. Če bi se v BMW-je forum niti nebi obstajal. :laugh


V2 za agregat, V4 Yamaho, V6 prevozno sredstvo, V8 avtomobil

Prikaži več možnosti


Veljo
Veljo

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 6 029
 • Lokacija: dnevna soba
 • Avtomobil: creative technologie

#65

Jaz sem fanatik kuhinjskih nožev.

Stvar je bolj komplicirana kakor zgleda.

Pomembno je iz katerega materiala je narejen nož.
Slabi, srednji in dobro noži so narejeni iz inoxa -stainles steela. Preprosto vzdrževanje.

Profesionalni noži niso iz Inoxa.
Slabi noži so narejeni iz slabega materiala - Kitajsko sranje.

Srednji noži so narejeni iz dobrega materiala, narejeni so tako da so iz velikega kosa pločevine izrezali s štanco ven rezila.

Dobri noži so narejeni iz dobrega materiala, narejeni so tako, da so kos kovine toliko časa kovali, da je dobil obliko noža. DOber nož prepoznamo po tem da je hrbtna stran rezila debelejša ob ročaju kakor na sredini dolžine rezila, saj kovanje omogoča izdelavo različne debeline na različnih delih rezila.

Vse nože je treba pazit pred pomivalnim strojem kateri jih uniči.

Tudi vroča voda jih uniči. Paziti je treba da se z namenskimi noži reže prava stvar, naprimer skorja kruha je zelo trda zato bog vari rezat kruh z mesarskim nožem, nož ni se tako poškodoval da nebi več rezal divjačine. Tudi z rezanjem čebule je treba biti previden, čebula tudi uničuje nože, zato za čebulo imajo pravi kuharji svoj nož. Ena od zelo pomembnih stvari je kako se reže z nožem, koliko močno se udarja v rezalno desko. Rezalna deska mora biti deska, plastične podlage so pretrde in unučujejo nož.

 

Naj razložim v čem je razlika med brušenjem in glajenjem nožev.
Brušenje nožev se opravlja enkrat letno, na brusilnem stroju. S tem postopkom se nož izbrusi tako da ima rezalno stranico zelo ostro. Z brušenjem nožev se material noža precej zmanjša, precej neugodno za drage nože.

Glajenje nožev se opravlja več krat dnevno.
Špica noža je čisto tanka. Ob močnem pritisku z nožem v podlago se špica noža mikroskopsko zvije v črko "J" . Tak nož ne reže več, zato je portebno nož več krat dnevno (poklicni mesarji) poravnati da se špica noža ponovno poravna v črko "I". Ravnanje se opravlja s pripomočkom v obliki ročne pile.

 

Špica noža je narejena tako da je precej odporna na možne vertikalne pritiske, žal pa ni odporna na horizontalne pritiske, hitro se zvije v črko "J", zato z nožem nikoli nasekljane hrane ne premikajte po rezalni deski v lonec.

 

Profesionani noži  imajo oznako "visoko ogljikovo jeklo" - "High carbon - no stainles steel". Take nože je mogeče bolj ostro nabrusiti saj so narejeni iz veliko bolj trdega jekla kakor dobri noži. Taki noži tudi veliko dlje časa zdržijo nabrušeni, saj se trjši material hitreje upira obrabi. Ampak ima tudi slabe lastnosti, tak nož je potrebno skrbno spravljati, vedno takoj oprati, obrisati in spraviti na suho mesto sicer s časoma bo površina oksidirala (zarjavela).

Tak nož ni za odpiranje konzer ker ima visoko trdoto ima na žalo majhno tdnost kar pomeni da se ne zvije ampak zlomi ob upogibanju. Ampak dvomim da bi kdo z njim konzerve odpiral, saj v primerjavi z dobrimi noži stanejo dvojno.

 

Keramični noži so dobri samo v primeru da želite koga zaklati na sodišču, pa vas skrbi, da ne bo piskal detektor na vhodnih vratih. Prvi dan režejo super potem pa se mikroskopsko skrhajo in jih lahko imaš le za v vrt za rezat pridelek, da ga puščaš vedno med med bučami na zemlji in ne zarjavi.

Dick ima 6 razredov kvalitete nožev. Jaz imam razred "Premier Plus",  pred petimi leti je bil to najboljši razred. Za vsak nož sem plačal okorg 100€. Po petih letih režejo kot prvi dan, jih bom pa verjetno nabrusil v kratkem ker je redno brušenje nožev pomembno za dolgo živvljensko dobo nožev.
Dick izdeluje odlične, dobre in povprečne nože. Odlične nože prepoznaš po črnem kovičenem ročaju in kovanem rezilu. Dobri in srednji noži imajo ročaj izdelan iz enega kosa ulite plastike, rumene, modre in rdeče barve. Barva označuje kvaliteto noža. Kako gre kvaliteta po barvi nebi vedel, ker me ne zanimajo slabši noži.
Dick Premier Plus nože ni mogoče kupiti v trgovini, vsaj 5 let nazaj jih nikjer niso prodajali. To je nož ki ga uporabljajo le profesionalni kuharji, ko konča izmeno pa ga zaklene v predal. To so mokre sanje vsakega amaterskega kuharja.  Jaz sem jih kupil v Kopru od predstavnika Dick kateri zalaga vse mesnice in restauracije na obali:
Andrej 031 330 085
On ima tudi že trideset let brusilnico nožev v Kopru na Staničevem trgu (za nekdanjo igralnico Đino). Po njegovih besedah je Victor Inox družinski nož. Swibo ugoden mesarski nož. Dick najboljši mesarski noži.
 

Moja kolekcija:

img8837.jpg

 

483215488074661300316369.jpg

 

Ko človek prebere takle post je vesel da ni fanatik v teh scenah  :-D  :ok

 

Sam uporabljam komplet nožev s Petrola ki se je pred leti prodajal in je ...ma za mojo uporabo super  :ok2 . 

 

Za mesne zadeve imam enega rumenega Swibo katerega uporabljajo pri kolinah ampak ker ne jem mesa je redko tudi doma v uporabi  :-D

Swibo_kuhinjski.jpg

 ne priporočam uporabo če niste zihr v svoje roke :-D .

 

 

 

za delo okol hiše pa uporabljam tale nož in je enkraten...

 

http://kostevc.si/lo...-f-oranzen.html

oster kot britev in zaenkrat  :ok . Prikaži več možnosti


iKst
iKst

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 6 806
 • Lokacija: _
 • Avtomobil: Fiat

#66

Če te zanima, v Merkurju imaš za cca. pol cene enak nož, samo drug brand (izdelek je dejansko identičen, samo na nekaterih trgih se prodaja kot Mora na drugih kot Bahco). Je pa res nenormalno oster. 

 

http://www.merkur.si...-toku-za-na-pas


wLJVSAz.jpg
 

 

Prikaži več možnosti


Veljo
Veljo

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 6 029
 • Lokacija: dnevna soba
 • Avtomobil: creative technologie

#67

Sem ga kupil v lokalni trgovini in je bila cena tudi kolikor se spomnem manj kot 10€, link sem pa nalepil ker sem prvega našel na netu  :ok .Prikaži več možnosti
-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.