Skoči na vsebino

 

gerchy

gerchy

Pridružen 01.01.2003, 14:43
Odjavljen Zadnja aktivnost Včeraj, 23:44
*****

#2736589 Električno / akumulatorsko ročno orodje

Objavil gerchy dne 20.01.2017, 08:14

Saj takšne stvari posojajo, cena je 25 €, ta, ki si ga testiral, pa stane 70 €.

"Izposojeni" je veliko boljši model za 500 € - verjetno omogoča boljšo natančnost. Piše do milimetra. ;)

http://najel.bi/o/20...in%C5%A1talacij#2736085 Reklamacija na opravljeno storitev

Objavil gerchy dne 19.01.2017, 08:01

To je odvisno od zahtevnosti. Če si natančen, je 20% še dobra številka. Pa še takrat je najbolj "varno", da si poleg in že sproti preprečiš katastrofo. :-D

@Bavaria fan, najprej poskusi lepo, poslikaj, argumentiraj. Šele potem grožnje. :obrvi

Jaz sem s pogovorom vedno dosegel svoje - ali dodaten popust ali pa novo vgradnjo. #2727702 Avtomatska avtopralnica in risi

Objavil gerchy dne 30.12.2016, 10:28

Temna barva + prah + drgnjenje (mimoidoči, na primer) - pa nastanejo takšni risi. Nič, kar hitro poliranje ne bi odpravilo, večino površinskih kar na roke s pasto iz OMVja, na primer ....

Temen avto opereš, narediš 5 km, podrsaš z roko po ravni površini in imaš rise.


  • Nos je všeč

#2724543 P: 2008 Honda Jazz 1.4i V-Tec Sport

Objavil gerchy dne 21.12.2016, 09:18

To je vse res, ampak jim manjka nekaj, zaradi česar se dobro počutiš v avtu. Tega nima noben japonec.

Ampak ja, hvaležnost odtehta marsikaj, o tem ni dvoma.#2723510 Iščem nekoga, ki bi mi izrezal luknjo v alu ploščico ;-)

Objavil gerchy dne 18.12.2016, 17:49

Evo, rešitev: fleks in @bernijev detajl (mrežica). Eden redkih, ki lahko "zakomplicira" še bolj kot jaz. :ok2

Pripete slike za predogled

  • tunercool.jpg


#2722924 E39 vprašanja

Objavil gerchy dne 16.12.2016, 15:07

Se pravi nižje vzmeti ravno ne bi priporočal na EDC amortizerje? 

Tu nimam pametnega nasveta, BMW ima čudno filozofijo, da kadar gre za določeno vrsto adaptivnega podvozja, ni opcije nižjih vzmeti (tudi če je avto M-optik). F10 je že tak primer, recimo, ampak vgradnja nižjih vzmeti ne predstavlja težave. 

 

 

Če že, menjati vse komplet in biti brez EDC amortizerjev?

Najmanj skrbi bo gotovo s klasičnim kompletom, pa tudi boljši rezultat bo, če boš dal vse novo. Vgradnja nečesa, kar ni serijsko, pogosto pomeni potencialne težave pri improvizaciji.#2722732 Nove non-RFT gume so uničile avto

Objavil gerchy dne 16.12.2016, 08:27

Ne kupovat Michelinn PSS ce imate tezje vozilo od 1600kg. Moje mnenje, kdor ne verjame mu demonstriram.

Najbrž jih je BMW na F10 M5 dal zato, da se avto slabše pelje v ovinek. Si pomislil, da je morda krivda drugje? Popravi me, če se motim: imaš avto s 400.000 km, prvovgradne amortizerje, neoriginalne vilice, neustrezne vzmeti, napačno dimenzijo gum, težji avto zaradi plina in se ti tvoja izjava zdi kredibilna? Samo vprašam. 

 

 

Tole BMW-jevo zvezdo sem jaz mirno spregledala ter gume - sicer brez zvezde - a istega proizvajalca in dimenzij na spletu kupila za par stotakov ceneje. V mojih očeh nek bedni marketinški trik.

Ahaha, zdaj nas bo ženska učila o gumah. :-D

Oznake niso nikakršen trik. So lahko koristne. Pomenijo namenskost za določeno znamko, največkrat zaradi zahtev proizvajalca in/ali zaradi razlik med avtomobili. Manjši kupe s 1000 kg ali limuzina s 1600 kg imata lahko isto dimenzijo, ampak potrebo po drugačni sestavi gume.#2722320 Debata: Sram me je, da živim v Sloveniji

Objavil gerchy dne 15.12.2016, 09:23

To ne drži.

Svet bi veliko bolje funkcioniral z manj prebivalci. Ta eksponentna rast, slabih 20% letno, na dolgi rok ne pomeni nič dobrega.

Izumrli bomo prej zaradi lastne neumnosti in/ali pohlepa.#2722295 Debata: Sram me je, da živim v Sloveniji

Objavil gerchy dne 15.12.2016, 08:02

Kaj dela funkcionalna nepismenost. :-D

Težko je debatirati, če se ne razume napisanega.

Glede otrok: naj mi nekdo citira stavek, kjer sem napisal, da sem proti. Povedal sem, da je otrok veliko ljudem breme. Večina se tega seveda ne zaveda, ker jim je otrok nekaj samoumevnega, zanj se odločajo brez temeljitega razmisleka. Ne vprašajo se pa, ali so ga sposobni ustrezno vzgojiti.

Ali to priznajo, je spet druga zgodba, le kako bi, moj otrok je najboljši, najpametnejši in nikoli kriv. 

Zato pa je naša družba vedbo bolj "uboga" - slab šolski sistem, premalo represije, neustrezna vzgoja, starši pod pritiskom.

Za imeti otroka bi morali uvesti izpit. Enako kot za vožnjo. Neustrezno vzgojen človek je bolj nevaren kot slab voznik.#2721958 Debata: Sram me je, da živim v Sloveniji

Objavil gerchy dne 14.12.2016, 10:38

@jocker, mišljeno je bilo tako, da si študent kupi rabljenega BMWja za 10.000 €. Po nekaj letih je ta investicija lahko "vredna" blizu 50.000 €. Sliši se veliko, a to so dejanski stroški (zavarovanje, gorivo, "dodatki"). Če si zadnja leta prebiral forum, najbrž veš, "po čem je špeh". :-D#2721814 Debata: Sram me je, da živim v Sloveniji

Objavil gerchy dne 13.12.2016, 20:42

Pa zakaj bi se moral drastično odrekati? Poglej uporabnika jocker, ni pri nas prišel s staro kanto čez mesec, zdaj se vozi v modernem SUVu in je kupil stanovanje sredi nekega mesta v Avstriji in zraven živi, ne pa da se odreka. To je kot nacionalni šport pri nas, kdo ima več pa da se zraven še čimveč odreka. Meni je sicer v SLO ok, ker cenim določene druge plati, mi je pa jasno kot beli dan, da lahko priden človek v tujini v 5-10ih letih zasluži toliko da pride v vzhodno Slovenijo z novim BMWjem in samo strese denar iz kovčka in se zadere "hišica zgradi se!".

Tole sem ti pozabil odgovoriti, da ne boš rekel, da se izmikam. Če misliš, da odrekanja v tujini ni, se pošteno motiš. Večina zahodnih kultur je še bolj stiskaških kot mi. Zakaj misliš, da se ne družijo? Ker nimajo časa? Ne, ker jim je škoda denarja za prevoz. Tudi to, da nekdo v tujini v 10 letih zasluži ogromno denarja, je bolj izjema kot pravilo. Mnogim uspe, kar je super. So iznajdljivi in/ali sposobni. Najbrž bi bili povsod. Ne more pa vsakdo kupiti parcele v Kopru, ker mora zato najbrž biti nadpovprečno sposoben. V tujini ni drugače, povprečnemu človeku tudi ne bo v nekaj letih uspelo kupiti parcele sredi Dunaja. 

 

Avto in 22 letnik, ker si sedel na ušesih pri matematiki: že večkrat smo natančno izračunali, koliko stane rabljen avto. 5000-10000 evrov na leto. Plus nakup. V petih letih je to hitro 50.000 €. Najbrž ni za parcelo v Ljubljani, ampak hej, zakaj bi kupoval tam, TV aparata tudi ne kupiš v Merkurju, če je na Mimovrste ceneje. Pa ni pomembno. Če si podjeten, lahko iz teh 50.000 narediš 100.000 ali več. Oziroma, skoraj vsaka investicija je bolj donosna od avtomobila. Še primerjava: v ZDA imajo svoje avtomobile le redki, nimajo jih tudi tisti s $150.000 letne plače. Tisti, ki jih imajo, živijo dlje in sta leasing+najemnina enaka mestni najemnini v stari hiši, kjer ne veš, kdaj bodo termiti pojedli strop.

 

Pa še nekaj sem pozabil, kar večina pozabi pri zloglasni primerjavi. Vzdrževanje premičnin ali nepremičnin je v tujini veliko dražje. Delovne ure so znatno višje in živ bog v tujini ne popravi pralnega stroja za 20 €. Večina, ki živi v bloku pri nas, plačuje nekih 10-20 € za vzdrževanje in nekaj malega rezervnega sklada. V nemškem bloku je ta znesek 600 €, rezervni sklad pa na trenutke tudi po 1000 € mesečno, ker je bila potrebna sanacija strehe za 1.200.000 €. Zaradi šlamparije. Tudi zato je marsikdo raje v najemu. Ker je ceneje in ne ker si ne bi želel svojega doma. Ampak ja, važno da so sladkarije v Hoferju in majice v H&M 10% cenejše. 

 

Stvari je treba primerjati realno in dosledno. Ne rečem, razlike so, ampak dajte tisti, ki ne govorite iz prve roke, malce temeljiteje opraviti domačo nalogo.#2721734 Debata: Sram me je, da živim v Sloveniji

Objavil gerchy dne 13.12.2016, 16:59

Kakorkoli na stvari gledava drugace. Zgornji stavek pa lahko izusti, samo nekdo ki otrok nima.

Sam sem si "zakompliciral" po tvoje, ampak sam se v debato nisem vkljucil ker bi mi bilo hudo. Dalec od tega (tok tok), mi je pa jasno s kaksnimi problemi se soocajo mladi in mlajsi stari do 25 let in popolna razumem nekatere odhode v tujino.

Zakaj že? Pogoj za otroka sta dva odrasla (ne starostno) in zaposlena starša z urejenim stanovanjskim problemom, tu se najbrž strinjava? A se ljudje vseeno odločijo za potomce, potem pa se soočajo s težavami, kako dragi so vrtci, oprema, kako jim je zamrlo družabno življenje, nimajo denarja, prostora, ipd. Ko punca nima službe, ajmo v porodniško, bo že država poskrbela za dohodek. Povprašaj še kolege, kako je s tem v tujini, boš dobil še eno prednost Slovenije, ki je bistveno bolj prijazna do družine kot večina svetovnih držav. IMHO, bistveno preveč socialna.

Tudi jaz razumem odhode v tujino in vem, da je marsikomu hudo, ampak marsikdo si je pa tudi sam kriv. Časi samoumevnih služb so minili in tudi tujina ni izjema.Saj me tvoje življenje ne briga kaj dosti, ampak ko smo že pri tem, potegni skupaj, koliko časa in denarja si zmetal v pločevino. Danes od tega nimaš kaj dosti. Bi pa lahko imel nekaj deset jurjev pri, na primer. Nisem niti rekel, da si si življenje zakompliciral ti konkretno, ampak če nekomu ob trenutnem življenju kaj manjka, potem se je mogoče napačno/nerodno odločal.

#2721699 Debata: Sram me je, da živim v Sloveniji

Objavil gerchy dne 13.12.2016, 15:25

Seveda se da primerjati, saj o tem se tukaj pogovarjamo. Kje sem rekel, da vem o tujini vse? Kaj ti ni jasno? Vprašaj tvoje "zveze" v tujini, zakaj nečesa nimajo. Ali zato ker nočejo ali ne morejo. Jaz sem svojo raziskavo glede tega napisal v mnogih objavah skozi leta, informacije sem črpal od poznanih ljudi, za katere lahko jamčim s 100 odstotki. Tudi Boris84 mi je zapisal podrobnosti iz Švedske, in, upam, da ne bo jezen, ko bom tole povedal, marsikdo ne bi čustveno preživel njegove situacije.

 

Vode na moj mlin ni, jaz ne zagovarjam ničesar, razen da občasno spomnim, da tukaj ni tako hudo kot nekateri skušajo prikazati.

 

Živim v hiši, ki sem jo gradil 4 leta, ugoden kredit bom odplačal čez 11 let (vse to je javni podatek, če kdo ni vedel). Manjka še asfalt pred garažo. Prej sem načrtno varčeval pri nekaterih stvareh, ki jih smatram kot hobi (avto npr.), velikokrat tudi zato, da sem se izognil kompromisom pri gradnji. V tem času bi lahko živel v bližini LJ, kjer bi najbrž lahko imel bolje plačano službo, ampak mi to okolje, kot že velikokrat povedano, ne odgovarja. Se pa tudi sam najdem v svojem opisu prej: če ne bi v mladosti razfrčkal dosti denarja za manj pomembne stvari, bi lahko do solidne lastne nepremičnine prišel veliko prej. S povprečno slovensko plačo in z malo iznajdljivosti. Ampak, to bi zame seveda bil kompromis (za nekoga drugega pa najbrž čisto ok situacija), zato me ne sprašuj takšnih stvari, ker odstotek meni podobnih je bolj v promilih.#2721684 Debata: Sram me je, da živim v Sloveniji

Objavil gerchy dne 13.12.2016, 14:34

Kaj si sploh želel povedati? Da je osebna komoditeta pomembna? Seveda je. Marsikdo gre, pa mu je žal. Eni ostanejo, drugi pridejo nazaj, tretjim uspe ... zato pravila ni. Kar se tiče primerjave držav in razmerja stroškov, velikokrat primerjamo premalo stvari, predvsem pa večini očitam dvojna merila. Tudi tebi. Kot je že bilo povedano, se da marsikaj. Seveda ne brez odrekanja. Če ne bi vsak drug mladenič razmišljal o avtomobilih, tuningu, platiščih, telefonih ipd, bi brez težav prišel do ugodnega kredita in/ali nepremičnine. Seveda v razumnih mejah, ne preko zmožnosti, kot je navada tukaj. Če imaš informacije iz tujine, za katere menim, da so nepopolne, primerjaj malo razmerje plač in dobrin. Ljudje v večini nečesa nimajo, ker ne morejo ali ker je pot pretežka. Ne pa zato, ker ne bi želeli. Na koncu pa - vseeno vidiš, da tudi denar ni vse. Je pa tam več možnosti, kar je logično, saj je trg dela neprimerno večji.

 

Zame predvidevaš napačno, seveda pa ne zanikam, da sem življenjski standard prilagajal gradnji (kar poglej moj avto :-D) Ampak - jaz nisem merilo, tako kot pri avtu, tudi tukaj ne maram kompromisov in že zaradi tega je tujina zame manj privlačna. Pa da ne bo nesporazuma, nisem preveč ponosen, da sem tak. Ali, šta je, tu je. :)

 

MihaR je lepo odgovoril Rottieju, in to gre za marsikoga ali pa kar vse nas v določenih pogledih. Govora je predvsem o conah udobja, in vsekakor, ni države kjer bi vsaka delovna sila kakršna koli lahko prišla na obisk, dobila super duper službo in cele dneve uživala in zapravljala.

 

Je pa dejstvo, da za kvalificiran kader ki obvlada svoj posel, so Anglija, Nemčija, USA, in tudi Francija še vedno raj napram Sloveniji. To lahko argumentiram sam (čeprav ponudb za službe tu ne bom objavljal), kot tudi marsikateri prijatelj in znanec.

 

Pri nas hočeš - nočeš, nekdo ki je zaposlen, mora delati za tisto nepremičnino predolgo. Kje pa piše da jo mora imeti, boš rekel kot ponavadi. Res je, ne potrebuje je, so pa tudi tržne najemnine previsoke da bi bilo vse skupaj "vzdržno" zato se marsikdo odloči iti ven in zaslužiti. Zraven kakšne resne najemnine pa še bajto zidati, ni mačji kašelj, s plačami kot jih ima večina ljudi v SLO. Kapo dol, ampak takih najbrž ni 2% pri nas, predvidevam da tudi ti živiš doma in vštric zidaš svojo hišo ali pač?

 

In da, ljudje bodo z veseljem prišli čez 5-10-20 let nazaj, logično, tu jim je dom, tu so jim sorodniki, prijatelji itn. Marsikdo pa si gor zgradi vmes še vse ostalo in potem tudi ostane, pa verjamem da jim je navkljub "tujina rock" panojim, kar velikokrat hudo da niso v Sloveniji. Ampak, se jim finančno veliko lažje izzide, in od domoljubnosti se ne da živet. Med životarjenjem v Sloveniji in življenjem v Angliji bi pa samo norec izbral da je raje lačen na svoji zemlji.#2721601 Debata: Sram me je, da živim v Sloveniji

Objavil gerchy dne 13.12.2016, 12:04

:ok

Drugače nisem ničesar vzel kot žalitev, to si narobe razumel. To, kar počnemo tukaj, je širjenje obzorij v smislu izmenjave informacij.

Pa tudi lukenj ne iščem, samo če bi vse to razložil v prvem postu, bi bilo zdaj že vse jasno, tako pa je bilo potrebno malce vrtati.

 

Se mi pa vedno bolj dozdeva, da smo v Sloveniji še ob eno prednost, in sicer, dobivam občutek, da postajamo vedno manj družabni. Vedno več ljudi nima več časa za nič. Oziroma, povedano drugače, si ga ne vzame.


  • abc je všeč